Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei eläkekattoa vaan samansuuruinen työeläke

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Risto Järvenpää ehdotti mielipidekirjoituksessaan (HS 28. 12.), että Suomessa otettaisiin käyttöön eläkekatto.

Koska työeläke on lakisääteinen, sen tulisi olla esimerkiksi 40 vuoden työuran jälkeen sama kaikille ja veroton. Poikkeuksena olisivat tietenkin ammatit, joissa on mahdotonta työskennellä 40 vuotta. Eläke voisi olla vaikkapa 1 200–1 300 euroa nettona.

Tämä uudistus voitaisiin toteuttaa 10–15 vuoden aikana. Sen tuloksena olisi se, että työssä olevien tuleva eläke maksetaan työaikana eikä niin, että työssä olevat maksavat eläkeläisten eläkkeitä, kuten nykyisin. Tämähän oli alkuperäinen tavoite, kun työeläkejärjestelmä tuli voimaan 1960-luvun alkupuolella.

Koska työeläke on lakisääteinen, tuntuu aivan kummalliselta, että se maksetaan yksityisille yrityksille. Maksu tulisi ehdottomasti suorittaa valtiolle, kuten muutkin lakisääteiset maksut. Eläkeyhtiöt puolestaan hoitaisivat yritysten työntekijöilleen maksamat vapaaehtoiset eläkkeet ja kansalaisten omat vapaaehtoiset eläkkeet.

Asiantuntijat ovat tietysti valmiita heittämään ehdotukseni silppuriin vetoamalla siihen, ettei uudistukseen ole rahaa. Vaikka en kannata sosialisointia, sen verran sosialisti olen, että eläkeyhtiöiden noin 170 miljardin euron eläkevaroista voisi hyvin lohkaista valtion kassaan tulevaisuutta varten muutaman miljardin vuodessa 10–15 vuoden ajan.

Kukaan tavallinen pulliainen ei ymmärrä sitä, että joku voi saada lakisääteistä eläkettä tuhansia euroja kuukaudessa. Vapaaehtoiset eläkkeet ovat eri asia. Niillä voi olla taivas kattona.

Kristian Järvinen
Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat