Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylän kasvatusvastuu on entistä ajankohtaisempi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Seija Oinonen kyseli (HS Mielipide 12. 1.), saako kylä kasvattaa lasta. Hän kertoi tapauksesta, jossa hänen ystävättärensä oli huomauttanut vierasta poikaa, kun tältä olivat banaaninkuoret pudonneet lattialle. Lapsen isä oli reagoinut asiaan haistattelemalla huomauttajalle.

Vielä 1950-luvulla oli tavallista, että kylän lapset olivat kaikkien kylän vanhempien valvonnan alla. Muistan, kuinka äitini kiitti, kun naapurin täti tuli kertomaan, kuka perheemme pojista oli taas ollut pahanteossa.

Pienviljelijäperheen äidillä oli maalaisjärkeä ja kasvatusopillista ymmärrystä. Kylän yhteisöllisyys auttoi äitiäni yhdeksän pojan kasvatustehtävässä. Naapurin emännät ymmärsivät, että Tyyne-äiti tarvitsi apua yrittäessään kasvattaa pojistaan kunnon kansalaisia. Äitimme onnistui kasvatustehtävässään.

Sivistyneisiin tapoihin olisi tietenkin kuulunut, että poikaa banaaninkuorista huomauttanutta rouvaa olisi kiitetty. Kokemukseni mukaan yksityisyyttään suojelevat perheenisät ja -äidit kuitenkin sanovat, että "minun lapselleni eivät ulkopuoliset neuvoja jakele".

Tästä on suora jatkumo kouluelämään, jossa lapset ovat vaatimassa oikeuksiaan vanhempien ohjeiden mukaan. Syntyy vastakkainasettelu, ja opettaja, opetus ja oppilaat kärsivät. Jos lapsi saa ohjeita myös muilta kuin vanhemmiltaan, hän on valmiimpi ottamaan vastaan kritiikin ja ohjeet niin opiskelussa kuin työelämässäkin.

Esa Hyytinen
Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat