Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkohoito pelasti henkeni

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Syömishäiriöiden hoidosta on keskusteltu HS:n mielipidesivuilla paljon. Nimimerkki Isosisko (6. 1.) kertoi siskonsa kuolleen hoidon puutteen vuoksi ja toivoi syömishäiriöisille mahdollisuutta pakkohoitoon. Henna Jokinen (9. 1.) vastasi hänelle, ettei pakkohoito edistä toipumista, vaan olisi parempi vain auttaa sairastunutta näkemään omat hyvät puolensa ja etsiä tietoa ja vertaistukea.

Jokisen mukaan ketään ei voi hoitaa väkisin. Tämä on toki totta: ketään ei voi pakottaa paranemaan. Ihminen voidaan kuitenkin pitää elossa pakkohoidon avulla vaikeimman yli, kunnes hän itse kykenee tekemään päätöksen siitä, että haluaa parantua.

Minun kohdallani on toimittu juuri näin. Olen sairastanut anoreksiaa ja bulimiaa yli 15 vuotta. Sairaalahoidossa olen ollut yhteensä yli viisi vuotta, josta pakkohoitoa on ollut lähes kaksi vuotta. Pakkohoidossa olen ollut sekä alaikäisenä että aikuisena.

Pakkohoito on ollut välillä todella epäinhimillistä: kuukausien eristämistä muutaman neliön kokoisessa huoneessa, omien tavaroiden takavarikoimista ilman syytä sekä epäasiallisia kommentteja työhönsä kyllästyneeltä hoitohenkilökunnalta. Olen joutunut käymään terapiassa läpi traumoja, joita pakkohoito on minussa saanut aikaan.

Olen kuitenkin onnellinen, että olen ollut pakkohoidossa. Ilman sitä en olisi elossa enkä olisi kyennyt tekemään päätöstä siitä, että haluan parantua.

Pakkohoidon ansiosta olin edelleen hengissä silloin, kun lopulta kykenin ottamaan vastuuta elämästäni. Sain apua myös yksityisessä syömishäiriökeskuksessa. Husin syömishäiriöosastolla minua ei hoidettu, koska olin heidän mielestään toivoton tapaus ja liian hankala.

Syömishäiriöpotilaita, myös aikuisia, pitäisi ottaa pakkohoitoon hanakammin.

Todella sairaana ihminen ei kykene itse ymmärtämään, miten hengenvaarallisesta tilasta on kysymys. Vaikka pakkohoidolla ei voisikaan ketään parantaa, sillä voidaan pitää hengissä siihen asti, kunnes ihminen kykenee päättämään, että haluaa parantua.

Toivosta ei koskaan pitäisi luopua eikä potilasta saisi leimata parantumattomaksi ja kieltäytyä hoitamasta. Vaikeastakin sairaudesta voi toipua.

Elossa ja onnellinen siitä
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat