Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkekatto ei vastaa todellisiin ongelmiin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eläkekatto – se, ettei tietyn rajan ylittäviä eläkkeitä maksettaisi yhteisestä eläkejärjestelmästä – näkyy taas kirvoittaneen keskustelua. Pääosin asialla ovat olleet eläkekaton puolustajat.

Asiallisia perusteluja ei ole kuitenkaan kuultu. Useimpien mielestä se nyt vain on väärin, että hyvätuloiset saavat hyvää työeläkettä. Yksi kirjoittaja etsi mahdollisuuksia alentaa eläkemaksuja.

Eläkekaton vaatijat eivät tunnu ymmärtävän työeläkkeen perusideaa: ihminen ansaitsee omalla työllään eläkkeensä. Eläke on siis hänen työhönsä perustuvaa tuloa.

Eläkkeen määrä karttuu palkan mukaan. Sen perusteella määräytyvät myös eläkemaksut, jotka työnantaja ja työntekijä maksavat. Siinä ei käytetä julkista rahaa. Sen vuoksi olisi vähintään kummallista, että jokin kolmas osapuoli, kuten valtio, tulisi sorkkimaan palkansaajan eläkettä. Työeläke on jokaiselle palkansaajalle yksilöllisesti karttunut etuus.

On vedottu siihen, että onhan yrittäjäeläkkeissäkin katto. Näin on, mutta katto on niin korkealla, ettei se haittaa montaa yrittäjää. Ja ennen kaikkea: rahoitus on yrittäjien ja maatalousyrittäjien eläkkeissä toisenlainen. Nämä eläkkeet rahoitetaan niin sanotulla jakojärjestelmällä, jossa sisään tulevat eläkemaksut menevät suoraan maksussa oleviin eläkkeisiin.

Eivätkä maksut riitäkään, jolloin valtio osallistuu rahoitukseen. Valtio on aikanaan halunnut kyseisen katon.

Työeläkkeet taas maksetaan osittain rahastoivalla järjestelmällä, jolloin suurin osa sisään tulevista maksuista menee maksussa oleviin eläkkeisiin, mutta noin neljännes maksuista rahastoidaan tulevia tarpeita varten. Maksujärjestelmien ero on merkittävä.

Itse vastustan eläkekattoa ennen kaikkea sen vuoksi, ettei eläkekatto ratkaise mitään.

Todellinen ongelma on, että suuri osa ihmisistä saa kovin pientä eläkettä. Eläkekatto ei siihen auta sentin vertaa, vaikka jotkut tuntuvat niin luulevan.

Eläkekatto on myös helppo puhkaista tai kiertää. Näin tehdään kaikissa niissä maissa, joissa eläkekatto on käytössä, eikä sitä voi estää. Markkinoilta saa vaikka millaisia ostoeläkkeitä. Työntekijä voi ostaa sellaisen itselleen. Yhtiö voi ostaa työntekijöilleen ostoeläkkeen, jolla eläkekatto ohitetaan. Joissain tapauksissa vahvat ammattiliitot ovat puristaneet jäsenilleen lisäeläke-edun.

Voidaan sanoa, että monissa maissa eläkekatolla säädellään peruseläkettä, mutta sen lisäksi tai rinnalle on luotu lisäeläkejärjestelmiä. Epäileekö joku, ettei meillä kävisi näin? Ei siinä olisi mitään järkeä. Miksi ylläpidettäisiin lakisääteistä eläkejärjestelmää, jonka rinnalle syntyisi enemmän tai vähemmän epämääräinen lisäeläkejärjestelmä?

Eläkemaksut ja eläkkeistä perittävät verot ovat kaksi eri asiaa. Ei sotketa niitä keskenään. Annetaan kaikkien ansaita työeläkkeensä, mutta huolehditaan siitä, että progressiivisella verotuksella suurten eläkkeiden saajat osallistuvat yhteisiin kuluihin.

Lakeja ei kuitenkaan voida säätää miten vain – että pannaanpa tuosta lähtien sadan prosentin vero tai taannehtivasti puututtaisiin jo karttuneisiin eläkkeisiin. Eläkekatto olisi siis myös juridisesti hankala toteuttaa. Oikeusvaltiossa eletään tiettyjen pelisääntöjen mukaan.

Aulis Ruuth
Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat