Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syömishäiriö ei aina näy ulospäin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työskentelemme syömishäiriöiden parissa ja kohtaamme matalan kynnyksen tukitoiminnassamme lähes päivittäin sairastavia, jotka kaikki – oirekuvasta riippumatta – jakavat hoitoon pääsyn ongelman.

Syömishäiriökeskustelua leimaa edelleenkin anoreksiakeskeisyys. Yleisemmät syömishäiriön muodot, kuten bulimia, ahmintahäiriö (BED) ja epätyypillinen syömishäiriö, jäävät vähälle huomiolle. Sairauden tunnistamisen ja hoitoon pääsyn kannalta on tärkeää päästä eroon stereotyyppisistä käsityksistä, joissa syömishäiriötä pidetään usein nuorten tyttöjen ja naisten anorektisena oireiluna. Sairaus koskettaa laajaa kirjoa ihmisiä ikään, sukupuoleen ja kokoon katsomatta. Syömishäiriö ei läheskään aina näy ulospäin.

Syömishäiriökuvan monipuolistaminen on tärkeää, sillä moni sairastava ei tunne olevansa tarpeeksi sairas tai oikealla tavalla sairas ansaitakseen hoitoa. Hoidon haasteellisuutta lisää se, että sairaus kulkee lähes poikkeuksetta käsi kädessä muun muassa masennuksen, pakko-oireisuuden, ahdistuneisuuden sekä itsetuhoisen käyttäytymisen kanssa. Syömishäiriö ei koskaan saisi – ei tunnistamisen eikä itse hoidon suhteen – peittyä muiden diagnoosien alle.

Vääristyneet ajatusmallit ohjaavat sairastuneen käyttäytymistä, mistä koituu uhkaa fyysiselle terveydelle sekä haittaa sosiaalisille suhteille ja arkisten asioiden hoitamiselle.

Vaikka paraneminen on aina pitkäkestoinen prosessi, varhaisella puuttumisella voidaan jouduttaa toipumista ja parhaassa tapauksessa ehkäistä vakavan syömishäiriön puhkeaminen. Tästä syystä perusterveydenhuoltoon tulisi taata tarvittava osaaminen syömishäiriöiden laajan kirjon tunnistamiseksi.

Laura Ala
puheenjohtaja
Uura-Liina Lahti
toiminnanohjaaja
Kaisa Lehtonen
toiminnanohjaaja, Etelän-SYLI ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat