Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkea jakamistaloutta ei voi niputtaa yhteen

Mielipide
 
Taneli Vaskelainen

Toimittaja Teija Sutinen kirjoitti kolumnissaan (HS 8. 1.) jakamistaloudesta. Tekstin keskeisin viesti oli ilmeisesti se, että jakamistalous on jatkumo taloudelliselle filosofialle, jossa pyritään purkamaan työntekijöitä suojaavia rakenteita ja vierittämään riskit työnantajilta työntekijöille.

Pohdinta on aiheellista, mutta jakamistalous-termi niputtaa yhteen niin erilaisia liiketoimintamalleja, ettei sen kokonaisvaikutuksia voi arvioida näin yksinkertaisesti. Termillä viitataan aikapankkeihin, joukkorahoitukseen, tavaroiden yhteiskäyttöpalveluihin, tavaroiden ja tilojen vertaisvuokrauspalveluihin ja Teija Sutisen mainitsemiin palvelujen välittämispalveluihin.

Jakamistalouden lupaus on yksinkertaisuudessaan kutkuttava. Internet mahdollistaa uudenlaiset markkinapaikat, joissa tarjonta ja kysyntä löytävät helposti toisensa.

Ihmiset voivat suoraan vuokrata tai myydä tavaroitaan tai tarjota palveluita toisilleen ilman välikäsiä. Luottamusmekanismit varmistavat sen, että luotettavat toimijat pärjäävät ja huijarit putoavat joukosta pois.

Joidenkin jakamistalouden toimijoiden epäeettinen toiminta on kuitenkin saanut viime aikoina yhä enemmän palstatilaa. Runsaasti riskipääomaa saaneet yritykset ovat kahmineet kasvua keinoja kaihtamatta.

Jakamistaloutta mietittäessä olisi tärkeää pohtia kunkin liiketoimintamallin hyviä ja huonoja puolia erikseen asiantuntijoita ja eri osapuolia konsultoiden.

Esimerkiksi taksiliiketoiminnan harjoittajien oikeuksia ja matkustajien turvallisuutta ei pidä polkea normitalkoiden huumassa. Toisaalta kilpailua ei pidä rajoittaa vain siksi, että uudet paremmat palvelut rikkovat vanhoja rakenteita.

Taneli Vaskelainen
autojen yhteiskäyttöpalveluista väitöskirjaa valmisteleva tohtorikoulutettava, Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat