Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satiiri uskonnoista on uskonnonvapautta

Mielipide
 
Mika Vähäkangas

Evankelisluterilaisen kirkon piispainkokouksen sihteeri Jyri Komulainen suosittelee, että kukin keskittyisi satiirissa omaan uskontoonsa (HS 9. 1.). Tämä on ongelmallinen lausuma: juuri ne uskonnolliset yhteisöt, joissa siedetään vähiten kritiikkiä, ovat kovimpia vallankäyttäjiä. Satiiri taas on tarpeellisinta ja parhaimmillaan, kun se kohdistuu vallankäyttöön.

Maailmankatsomusten välisessä dialogissa ja kanssakäymisessä hyödynnetään monesti satiirin keinoja silloin, kun on tarkoitus saada vastapuoli kääntymään omalle kannalle. Esimerkiksi islamilaisessa apologiassa käytetään välillä roisiakin satiiria kristinuskoa vastaan. Tämä kuuluu uskonnonvapauteen.

Ortodoksinen arkkipiispa Leo puolestaan nostaa esille pyhyyden näkökulman. Tämäkin on ongelmallista, sillä moniarvoisessa yhteiskunnassa pyhä vaihtelee vahvasti.

Pyhän suojelemiseksi on monissa maissa jumalanpilkkapykäliä tai vastaavia. Niistä tulee usein vallan välineitä, joilla sorretaan uskonnollisia tai muita vähemmistöjä. Jos pyhäksi koettua ei saisi tuoda satiirin piiriin, Pohjois-Korean diktaattoria Kim Jong-unia ei voisi pilkata – lieneehän hän joillekin pohjoiskorealaisille suoranaisen palvonnan kohde.

On luonnollista, että sekulaari ajattelija ivailee uskontoa. Usein tässä ivassa on nähtävissä tuskastuttavan heikko uskontojen tunteminen. Asiantuntemattomankin satiiria pitää kuitenkin kestää. Mikään ei estä sitä, että kyseinen asiantuntemattomuus nostettaisiin satiirin kohteeksi.

Uskonnollisten yhteisöjen on syytä kaivaa esille usein syvälle hautautunut huumorintajunsa ja osallistua rohkeasti railakkaampaankin keskusteluun. Ironialla ja satiirillakin on kuitenkin rajansa. Kun ironia ja satiiri liittyvät vallankäyttöön ja suoranaiseen vainoon – esimerkiksi natsi-Saksan aikaiset pilapiirrokset juutalaisista – ne on tuomittava osana sortotoimia.

Erityisesti vähemmistöjen kohdalla kaikkien tulee kysyä itseltään, onko satiiri osa sortoa. Maassa makaavaa ei saa potkia.

Maailmankatsomusten välinen satiiri johtaa välien tulehtumiseen silloin, kun katsomusten välinen kanssakäyminen on vähäistä tai kömpelöä. Suomessa erityisesti islamin ja kristittyjen sekä uskonnottomien välistä vuoropuhelua rajoittaa tiedon ja taidon puute.

Teologit, joiden joukosta värvätään kirkkojen johtajat, ovat saaneet koulutuksen, jossa on hyvin vähän tietoa ja vielä vähemmän harjoitusta uskontojenvälisiin kohtaamisiin. Islamilaisten yhdyskuntien johtajille taas ei ole Suomessa ollenkaan akateemista teologista koulutusta.

Yhteiskuntarauhan kannalta olisi tärkeää, että Suomessakin avattaisiin islamilaisen teologian koulutusohjelma. Siinä tulevat suomalaiset muslimijohtajat opiskelisivat perinnettään kriittisessä vuoropuhelussa muiden maailmankatsomusten kanssa. Samalla muutkin teologit saisivat uskontojenvälisen vuorovaikutuksen harjoitusta.

Ehkäpä sitten huumori olisi puolin ja toisin herkemmässä, eikä pahastuttaisikaan niin nopeasti.

Mika Vähäkangas
missiologian ja ekumeniikan
professori, Lundin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat