Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien tytäryhtiöiden avoimuutta pitää lisätä

Mielipide
 
Sirpa Siru Kauppinen

Kaupunkisivuilla (HS 12. 1.) nostettiin esiin, kuinka paljon Helsingillä on yhtiöitä valvonnan ulkopuolella. Asia koskee koko kuntakenttää.

Viidennes kuntapalveluista on yhtiöitetty. Näin julkisuudessa hoidetuista asioista on tullut salaisia pelkän organisaatiomuodon muutoksen vuoksi.

Kaupunki-konsernin tytäryhtiöt voisivat toimia julkisesti niiltä osin, kun kysymys ei ole liikesalaisuuksista tai tiedon julkistaminen ei haittaa liiketoimintaa. Näin ei vain ole ollut tapana.

Kuntalaki ja julkisuuslaki eivät koske osakeyhtiöitä. Osakeyhtiölaki ei kuitenkaan estä avointa tiedotuspolitiikkaa.

Yhtiöiden suljettu hallinto käyttää kuntalaisten rahoja ilman julkisuuden kontrollia. Tämän vuoksi rahankäyttö on helpommin holtitonta, eivätkä edes väärinkäytökset tule julkisuuteen. Kuntalaisilla tulisi kuitenkin olla oikeus tietää, miten heidän rahojaan käytetään.

Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat toimivan demokratian edellytys. Näin myös yhtiöitetyssä toiminnassa. Nyt kuntien yhtiöt ovat usein sulkeutuneempia kuin pörssiyhtiöt.

Mahdollisimman avoin tiedotus ja läpinäkyvyys kuuluvat myös moderniin liikkeenjohtoon. Nämä vähentävät muun muassa tuhlausta sekä parantavat yhtiöiden maineen- ja riskienhallintaa. Läpinäkyvyys vähentää myös korruptiota ja huonoa hallintotapaa.

Sirpa Siru Kauppinen
kaupunginvaltuutettu (vihr), Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat