Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajokorttiasioiden siirto on huonosti harkittu

Mielipide
 
Antero Rytkölä

Edellinen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) ja nykyinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) sopivat ajokorttiasioiden siirrosta poliisilta Trafille. Se oli lehmänkauppa, kun samalla ministeri Kyllönen lakkasi vastustamasta liikkuvan poliisin liittämistä paikallispoliisiin. Siirtoa perustellaan niin, että on hallinnollisesti kätevämpää, että ajokorttiasioiden asiakaspalvelu on liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla. On jopa väitetty, että nyt asiakasta juoksutettaisiin monen viranomaisen luona.

Hallitus on antanut lakiesityksen eduskunnalle, ja liikennevaliokunta käsitteli asian ennätysvauhtia, yhdessä päivässä. Kriittisille äänille ei annettu aikaa eikä tilaa. Lopullinen sinetti tosin vielä puuttuu.

Maahan aiotaan siis perustaa uusi asiakaspalveluverkosto. Samaan aikaan julkishallinnon asiakaspalvelua yritetään kerätä yhteen. Jos ajokorttiasiat päästetään siitä pois, suuri osa yhteisen asiakaspalvelun merkityksestä katoaa. Onko meillä varaa perustaa uusia rakenteita?

Sen lisäksi asialla on poliisille ikävät seuraukset. Hanke johtaa poliisin lupahenkilöstön vähentämiseen noin viidenneksellä. Tämä taas johtaa siihen, että poliisin lupahallinto joutuu sulkemaan toimipisteitään pelkästään henkilöpulan vuoksi.

Käytännössä lupahenkilöstö tukee oman työnsä ohella poliisin muuta toimintaa. Jos tämä tuki loppuu, muukin poliisitoiminta vaarantuu harvaan asuttujen alueiden poliisiasemilla.

Kaiken lisäksi poliisi menettää noin 10–11 miljoonaa euroa lupatuloja. Se tekee kipeää poliisin muutenkin hataraan rahoitukseen.

Eikö tämä kokonaisuus ole liian kova hinta hallinnollisesta kätevyydestä? Poliisi hoitaa nyt ajokorttiasiat ihmisläheisesti ja asiantuntevasti. Poliisin lupahallinto on kustannustehokas ja vaikuttava panos maan turvallisuuden ylläpitämisessä ja rikostorjunnassa. Suomen poliisin nauttima laaja arvostus johtuu osaksi juuri tästä. Jos poliisi ajaa lupahallinnon alas, joudutaan turvallisuusasioissa käyttämään korvaavia keinoja, joihin Suomella ei ole varaa.

Tämä on outo hanke, vaikka liikenneturvallisuuden ylläpitäminen on yhteinen, aiheellinen huolenaihe.

Antero Rytkölä
apulaispoliisipäällikkö
Sisä-Suomen poliisilaitos
poliisin akavalaisten luottamusmies

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat