Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velkojen mitätöinti voisi lisätä riskin ottamista

Mielipide
 
Pekka Pihlanto

Ruut Sjöblom kirjoitti (HS Vieraskynä 12. 1.) että Joseph A. Schumpeterin luovan tuhon teoria ei toteudu konkurssitapauksissa, koska velallinen joutuu vastuuseen veloistaan, vaikka ei pystyisi niitä koskaan maksamaan. Näin yrittäjä ei pääse jatkamaan liiketoimintaansa ja käyttämään osaamistaan.

Eettiseen pohdiskeluun nojautuen Sjöblom kysyy, onko tämä kohtuullista velallisen kannalta ja eikö yhteiskunnalle olisi edullisempaa vapauttaa velallinen veloistaan. Näin liiketoiminta voisi tuhon jälkeen jatkua.

Ajatus on mielenkiintoinen, mutta herättää myös kysymyksiä. Pitäisikö lainaajan rahat uhrata, vai tulisivatko veronmaksajat luottotappion maksumiehiksi? Vaikka velat mitätöitäisiin, yrittäjä ei välttämättä saisi uutta lainaa, koska konkurssi voi viedä luottamuksen yrittäjään.

Velkojen mitätöinti voisi myös johtaa liiallisten riskien ottamiseen yritystoiminnassa, koska ulkopuolinen maksaja olisi konkurssin varalta tiedossa etukäteen.

Yritystoimintaan kuuluu luonnostaan voitonmahdollisuuden vastapainona riski pääoman menettämisestä. Voitto on palkkiota riskin ottamisesta. Valitettavasti en usko, että sellainen malli, jossa voitot olisivat yksityisiä mutta tappiot yhteisiä, toimisi markkinataloudessa.

Lainsäädännössämme on säännöksiä velkojen sovittelusta. Niillä voidaan pyrkiä kohtuullistamaan velallisen asemaa ottaen huomioon myös velkojan etu. Niiden avulla yrittäjä voisi ehkä aloittaa uudelleen ja luovan tuhon periaate voisi toteutua.

Pekka Pihlanto
professori, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat