Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienituloinen subventoi suurituloisen eläkettä

Mielipide
 
Olli Pusa

Tuomo Pietiläisen kirjoitus (HS Talous 21. 12.) herätti keskustelua eläkekatosta. Eläkekaton puuttuminen on kansainvälisesti harvinaista.

Miksi eläkekaton puuttumista Suomessa puolustetaan niin innokkaasti? Se on edullinen tapa kustantaa yritysjohtajien suuret työeläkkeet. Tuollaisia yritysjohtajia ovat eläkeyhtiöiden hallitukset pullollaan.

Suomessa suuria eläkkeitä käsitellään verotuksessa sijoitustoimintana eikä sosiaaliturvana. Lisäeläkejärjestelyjen maksut ovat rajoitetusti verotuksessa vähennyskelpoisia ja ne voi vähentää pääomaverotuksessa. Lakisääteisten työeläkkeiden maksut voi sekä yritys että palkansaaja vähentää verotuksessaan ilman mitään rajoja. Yhteiskunta tukee suuria työeläkkeitä verotuksella muttei vapaaehtoisia lisäeläkkeitä ollenkaan samassa määrin.

Ihmisten elinajan odote vaihtelee tulojen mukaan. Nyt 35-vuotiaan alimpaan tuloviidennekseen kuuluvan miehen odotettavissa oleva elinikä on alle 70 vuotta, kun ylimpään kuuluvan odotettavissa oleva elinikä on yli 80 vuotta. Molemmat maksavat maksua saman prosentin mukaan. Pienituloiset subventoivat suurituloisten eläkkeitä. Eläkekatto ei poistaisi subventiota, mutta se rajaisi sitä.

Väitetään, että eläkekatto vähentäisi eläkemaksuja ja vaikeuttaisi eläkejärjestelmän rahoitusta. Eläkekatto koskisi pitkäikäisimpiä, joiden osalta eläkemaksujen riittävyys on kyseenalaista. Sillä ei olisi merkitystä järjestelmän rahoituksessa.

On politiikkaa, peritäänkö eläkemaksua koko palkasta. Aikaisemmin alle 23-vuotiaille ei kertynyt vanhuuseläkettä, mutta heidän palkoistaan perittiin täysi eläkemaksu.

Syyt eläkekaton puuttumisen puolustamiselle Suomessa ovat raadolliset. Puolustelu on jätetty eläketeknokraateille. Ay-liikkeelle asian puolustaminen voisi olla vaikeaa. Eläkejärjestelmän kannalta kyse ei ole ratkaisevan tärkeästä kysymyksestä, mutta sillä voi olla merkitystä järjestelmän hyväksyttävyydelle kansalaisten keskuudessa.

Olli Pusa
yhteiskuntatieteiden tohtori
sosiaaliturvapolitiikan dosentti
vakuutusmatemaatikko (SHV) Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat