Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakkorysäkartta kertoo huonosta suunnittelusta

Mielipide
 
Kari Sipilä

Ei ole ihme, että Jätkäsaari on Helsingin suurin sakkorysä (HS 14. 1.). Alueelta lähtevät Tallinnan laivat, kaavoituksen pysäköintinormeista on tingitty, kadunvarsipysäköintiä ei juuri ole, ja alue on sekasortoinen työmaa. Suurhotelli on tulossa lisäämään liikenteen ahtautta.

Suuri määrä sakkoja on jaettu myös Oopperan ja Stadionin tuntumassa, Meilahden sairaalan, Kampin liikekeskuksen ja terminaalin sekä rautatieaseman ja satamien lähellä.

Kaikille näille paikoille on tunnusomaista, että niihin tulee paljon ihmisiä samaan aikaan. Alueet eivät ole päivittäisten työ- tai ostosmatkojen reiteillä. Paikka, johon pitäisi pysäköidä, on vähän outo, ollaan menossa johonkin ja usein on kiire. Ihmiset ovat kuitenkin menossa käyttämään palveluja, joita kaupunki on heille rakentanut.

Suuri sakkojen määrä osoittaa suunnittelun ja toteutuksen epäonnistumiset. Eikö kaavoitus-, suunnittelu- ja päätöksentekovaiheessa tule mieleen, että ihmiset matkustavat tai menevät sairaalaan potilaiksi tai toisia katsomaan tai harrastustapahtumiin ja se edellyttää pysäköintipaikkoja? Yhtä lailla kuin ajoneuvoliikenne tarvitsee katuja, tarvitaan selvät ja turvalliset paikat, mihin autot voi jättää.

Pysäköintialueita ei ole tarpeeksi tai jos niitä on, ne ovat täynnä tai huonosti opastettuja. Liikennemerkit ovat sekavia ja koskevat laajaa aluetta, jolloin niitä on vaikea huomata. Kieltoja ja rajoituksia ei ole helppo huomata.

Käytetyt suunnitteluohjeet ja normit ovat ilmeisen väärät, jos on tarkoitus palvella ihmisiä. Joukkoliikenne auttaa. Ellei asu aivan kohteeseen menevän reitin varrella, matka kestää kauan, vaihdot ovat hitaita ja tavaroiden kanssa on hankala kulkea. Suomen sääkään ei suosi odotteluja pysäkeillä. Myös monet pyörätieratkaisut ovat poistaneet katu- ja pysäköintimahdollisuuksia.

Sakkorysäkartan tulee olla suunnittelun ja parannusten prioriteettilista. Minkälaisia toimenpiteitä on vireillä tämän häpeälistan korjaamiseksi?

Kari Sipilä
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat