Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveyshuollon tehtävänä on tuottaa hyötyjä

Mielipide
 
Kimmo Karvonen

Kari Kaukinen teki hyvän esityksen (HS Vieraskynä 9. 1.) työterveyshuollon kehittämiseksi. Kaukisen ajatus, että työnantajilta ja työntekijöiltä lakkautettaisiin työtulovakuutuksen perintä ja samalla luovuttaisiin Kelan korvattavuudesta, saattaisi työterveyspalvelut yritysten näkökulmasta samalle arvioinnille muiden yrityksen hankkimien palveluiden kanssa.

Perinteinen malli tuottaa työterveyspalveluita ei nyt täysin vastaa asiakkaiden odotuksia työterveyspalveluille. Ei riitä, että työterveyspalvelut tuottavat ennaltaehkäisevää työterveyspalvelua ja sairaanhoitoa. Työterveyspalveluiden on kyettävä entistä paremmin osoittamaan asiakkailleen palveluiden hyödyt.

Kaukisen esittämä uudistus voisi toimia hyvänä kannustimena kehittää työterveyshuoltoa entistä enemmän asiakkaiden tarpeita vastaavaksi ja ennen muuta ennaltaehkäisevään suuntaan.

Toisin kuin monella muulla palvelualalla, työterveyspalveluissa ei ole vielä totuttu hinnoittelemaan palveluita toteutuneen toiminnan laadun tai vaikuttavuuden mukaan. Mikäli Kelan rooli vähenisi ja poistuisi, palveluiden kilpailutukset tehostuisivat ja kustannusten seurantaan tulisi uudenlainen arviointinäkökulma.

Työterveyspalveluita hankittaisiin tällöin juuri niihin tarpeisiin, joita työnantajat kokevat toiminnassaan tarvitsevansa ja joista he odottavat saavansa hyötyjä toimintansa ja henkilöstönsä tueksi.

Työterveyshuollon vaikuttavuutta parannetaan paitsi parantamalla työterveyshuollon ja työpaikan yhteistyötä myös kehittämällä työterveyshuollon omaa toimintaa. Toiminnan suuntaamista ennaltaehkäisevään toimintaan voidaan vielä edistää muun muassa kehittämällä palveluiden hinnoittelua jopa kokonaan tai osittain kiinteähintaiseksi. Tällöin sovittaisiin kokonaishinta, joka sisältää tietyt palvelut. Painopiste siirtyisi tällöin juuri ennaltaehkäisevään toimintaan, koska se on aina edullisempaa ja pitkällä aikavälillä vaikuttavampaa kuin sairaanhoito.

Työterveyshuoltoa arvostetaan ja sen merkitys tunnustetaan. Hyville ja vaikuttaville työterveyspalveluille on kysyntää ja tarvetta vastedeskin riippumatta Kelan korvauksista.

Suomalainen terveydenhoitojärjestelmä tarvitsee rohkeita uudistuksia. Työterveyspalveluiden rahoitusmallin uudistaminen voisi toimia esimerkkinä myös muille sosiaali- ja terveydenhoitoalan uudistuksille.

Kimmo Karvonen
johtaja, työterveys ja hyvinvointi
Nordic Healthcare Group

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat