Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimeentulotuella eläminen on jatkuvaa epävarmuutta

Mielipide
 
Akateeminen työtön

Nimimerkki Terveisiä ulosottomiehelle kirjoitti pulmallisesta tilanteestaan (HS Mielipide 12. 1.) yrittäjänä, itsensä työllistäjänä ja apurahan saajana. Kysymys herätti pohtimaan koulutuksen merkitystä.

Olen akateeminen työtön ja yksinhuoltaja. Elätän perhettäni toimeentulotuen varassa. Satunnaista keikkatyötä järjestyy, mutta pysyvää leipäpuuta on ollut vaikea löytää.

Minullakin olisi yhtenä vaihtoehtona itseni työllistäminen, mutta yrittäjäksi ryhtymisen riskit ovat liian suuret. Pääkaupunkiseudun suuret asumismenot pitävät huolen siitä, etten vakituisenkaan työn löydyttyä pysty yksinhuoltajana välttämättä irtautumaan toimeentulotuesta. Kaupungin vuokra-asuntoihin taas on pitkät jonot.

Toimeentulotuella elämisestä on tullut monelle pysyvä tila. Olen toki kiitollinen siitä, että perusturva elämiseen ylipäätään järjestyy – mutta onko asiakkaita pakko nöyryyttää? Ei riitä se, että toimeentulohakemukseen liitetään pankin tiliotteet. Nykyään pitää myös tehdä selvitys, onko käynyt ulkomailla, ja liittää matkaliput mukaan.

Ystävän maksama vippi pankkitilille tulkitaan tuloksi, josta on tehtävä erillinen selvitys. Nyt ilmeisesti myös risteily Tallinnaan, mikäli tällaiseen ylellisyyteen on varaa, pitää tilittää viranomaisille.

Lapsilisäkeskustelusta on unohtunut kokonaan se, ettei sosiaalitoimen asiakkaana olevien perheiden lapsilla ole lapsilisiä. Lapsilisät leikataan pois toimeentulotuesta. Käytännössä toimeentulotuella elää vain hädin tuskin, joten lapsilisistä ei lapsille paljoa heru. Lasten mahdolliset kesäansiotkin lasketaan osaksi ruokakunnan tuloja.

Toimeentulotuella eläminen merkitsee jatkuvaa epävarmuutta. Pohja elämän suunnitteluun, sen hallinnasta puhumattakaan, on hatara. Akateeminen työttömyys on lisääntynyt. Eikö keskimäärin 5–7 vuotta yliopistolla opiskellut jo ole aikuinen: osoittanut haluaan sitoutua työssä käyntiin ja siten ansainnut parempaa kuin jatkuvassa viranomaiskontrollissa elämisen?

Akateeminen työtön
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat