Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperittomille tulee taata terveyspalvelut

Mielipide
 
Pekka Tuomola Emma Kari

Suomessa elää 1 000–2 000 ihmistä vailla papereita ja minkäänlaisia oikeuksia. Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiesitystä paperittomien oikeudesta terveydenhuoltoon.

Paperittomat ihmiset eivät elä Suomessa saadakseen hyvää terveydenhuoltoa tai sosiaalipalveluja. Monet heistä ovat paossa vainoa, jota he kokevat kotimaassaan poliittisten mielipiteidensä, uskontonsa, rotunsa, sukupuolisen suuntautuneisuutensa, sodan tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Paperittomat ovat usein kaikkein haavoittuvimmassa asemassa yhteiskunnassa muutoinkin kuin terveydenhuollon suhteen. Jatkuva piileskely aiheuttaa psyykkisiä ongelmia. Taloudellisen ahdingon vuoksi ruokavalio on yksipuolista ja riittämätöntä, ja huonot asuinolosuhteet aiheuttavat hygieniaongelmia. Pelko estää vakavastikin sairastuneiden hakeutumista hoitoon.

Ihmisarvon kunnioittamiseen kuuluvat perustarpeiden turvaaminen, inhimillisesti arvokkaan elämän mahdollistaminen ja itsemääräämisoikeuden edistäminen. Ihmisarvo kuuluu kaikille yhtäläisesti, koska ihmisarvon käsite takaa kaikille yhtäläiset oikeudet.

Nykyisin paperittomien terveyttä hoitavat usein vapaaehtoiset lääkärit oman työaikansa ulkopuolella. On kestämätöntä, että Suomessa näin suuren ihmisryhmän terveydenhuolto on vapaaehtoistoiminnan varassa. Lääkärin tulee aina toimia potilaansa parhaaksi.

Lainsäädännön on turvattava paperittomien terveyspalvelut. Tietyn ihmisryhmän rajaaminen terveydenhuoltopalveluiden ulkopuolelle on kiellettyä syrjintää.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat paperittomat lapset ja raskaana olevat naiset. He ovat korostuneen alttiita terveysriskeille ja heillä tulisi olla erityisasema. Helsingissä paperittomille lapsille ja raskaana oleville äideille on päätetty tarjota oikeus laajoihin terveyspalveluihin. Lääkäriliitto sekä useat ihmisoikeus- ja lapsijärjestöt ovat vaatineet tilanteen korjaamista koko maassa.

Ruotsissa paperittomilla on oikeus samoihin terveydenhuoltopalveluihin kuin turvapaikan hakijoilla. Tämä olisi hyvä käytäntö Suomessakin.

Myös Suomen pitää osoittaa olevansa hyvinvointivaltio, joka noudattaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja joka takaa edes välttämättömimmät terveyspalvelut kaikille asukkailleen.

Pekka Tuomola
lääketieteellinen johtaja
Emma Kari
vihreän valtuustoryhmän
puheenjohtaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat