Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikkumista on lisättävä järeämmillä keinoilla

Mielipide
 
Katja Borodulin

Tammikuu on elämäntaparemonttien aikaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen väestötutkimukset osoittavat, että vaikka vapaa-ajan liikunnan harrastaminen on lisääntynyt, joka kolmas aikuinen ei liiku vapaa-ajallaan pätkääkään. Television äärellä istutaan päivittäin yli kaksi tuntia. Suurin osa hereilläoloajasta vietetään istuen. Työmatkaliikunta on vähentynyt autoistumisen myötä.

Liikkumisen lisäämiseksi pitää ottaa käyttöön nykyistä järeämmät keinot. Nykykeinoilla pelaaminen on vain nappikauppaa, ja liikunnan lisääminen arjessa jää haaveeksi.

Tupakka- ja alkoholipolitiikkaa on tehty jo pitkään muun muassa verotuksellisin keinoin. Ravitsemusvalintoja on ohjattu arvonlisäverolla ja yhteistyöllä elintarviketeollisuuden kanssa, kuten sydänmerkillä.

Missä viipyvät verotukselliset keinot liikkumattomuuden vähentämiseksi?

Kun esimerkiksi tupakka- ja alkoholituotteita verotetaan, se ohjaa suoraan käyttäytymistä. Samaa ajattelumallia ei voi hyödyntää liikunnan kohdalla, koska ihminen tarvitsee myös lepoa. Istumista ei voida lailla kieltää.

Nyt on haastettava yhteiskunnan toimijat miettimään uusia keinoja arjen askeleiden lisäämiseksi. Auton penkkeihin ja tuoleihin voisi liimata tekstitarran: "Istuminen vaarantaa terveytesi." Paljon istuvien työpäivään tulisi mahtua lakisääteisiä jaloittelutaukoja.

Liikunnalle voisi lanseerata oman "joutsenmerkin", jonka avulla merkittäisiin liikunnallisesti viisaita valintoja, kuten portaat ja polkupyörät. Voisiko televisiota katsella jumppapallolla tai kuntopyörän selässä? Pitäisikö luoda "ruuduton tunti" jokaiseen iltaan, jolloin kaikki tv-kanavat näyttäisivät testiruutua? Nyt viimeistään tulisi asentaa sovellukset älylaitteisiin muistuttamaan ruutuajan tauoista.

Ennen kaikkea kyse on asenteiden muovaamisesta. Onko liikkumattomuus vakava kansanterveydellinen ongelma myös muiden kuin liikuntaväen mielestä?

Terveysvalintoja koskevia asenteita on onnistuttu muuttamaan Suomessa aiemminkin. Hyviä esimerkkejä on olemassa.

Katja Borodulin
erikoistutkija, dosentti
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat