Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä ovat julkisen talouden professorit?

Mielipide
 
Juhani Korpela

Talouspolitiikan arviointiryhmän raportti petti odotukset. Kun ryhmältä olisi odottanut terävää arviota toteutetusta politiikasta ja hyviä ajatuksia uutta hallitusta varten, saimme varsin vähän uutta sisältävän raportin ja heikosti perustellun ehdotuksen velkaelvytyksen jatkamisesta ja tulevien säästöpäätösten lykkäämisestä.

Kun neuvoston olisi asetuksen mukaan tullut arvioida valittujen keinojen tarkoituksenmukaisuutta, se ei ottanut ollenkaan kantaa, oliko valittu linja – puolet veronkorotuksia ja puolet menosäästöjä – onnistunut.

Neuvosto ei myöskään havainnut koko politiikan perustavaa laatua olevaa heikkoutta: hintakilpailukyvyn puutteen huomioimisen laiminlyöntiä.

Raportissa todetaan kyllä Suomen lainsäädännölliset ja EU-velvoitteet valtiontalouden tasapainottamiselle, mutta ne sivuutetaan varsin kevyin suhdannepoliittisin perustein. Kysymys ei kuitenkaan ole suhdannevaihteluista vaan siitä, että Suomi on jo menettänyt varsin paljon teollisuustuotantoa, jota mikään suhdanne ei tuo takaisin.

Raportin julkista taloutta ja erityisesti kunnallistaloutta koskeva osuus vaikuttaa amatöörimäiseltä. Se panee kysymään, miten professoriryhmä on valittu. Ryhmän nimityksessä on otettu huomioon alueellinen ja sukupuolten välinen tasapuolisuus, mutta ryhmän suomalaisten jäsenten keskuudessa ei ole yhtään julkisen talouden erityisenä oppiaineenaan ilmoittanutta professoria. Liekö tämä vaikuttanut lopputulokseen?

Jos korkeakoululaitoksestamme etsii tarkemmin finanssipolitiikkaan ja erityisesti julkiseen talouteen erikoistunutta kansantaloustieteen professoria, ainakaan minä en sellaista löydä. Verotukseen erikoistunutta professorinvirkaa ollaan sitäkin tiettävästi lakkauttamassa.

Onneksi talouspoliittinen keskustelumme ei ole tällaisella tasolla, vaan siitä on vähemmälläkin ymmärryksellä löydettävissä se linja, jolla voimme saada Suomen jälleen jaloilleen ja estää katastrofiin johtavan kehityksen jatkumisen.

Juhani Korpela
entinen kansliapäällikkö ja
budjettipäällikkö, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat