Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimusta tekevä Merimuseo takaisin

Mielipide
 
Teemu Kerola

Vesialueillamme on maailman mittakaavassa valtavasti vanhoja puisia hylkyjä. Laivojen esineistö on hylkysukelluksen suola. On ärsyttävää sukeltaa hylylle ja havaita, että esineitä on hävinnyt tai hytti luhistunut.

Museoviraston tavoitteena on säilyttää hylyt sellaisinaan meren pohjassa myöhemmin vauraammassa Suomessa tutkittaviksi. Tämä ei kuitenkaan riitä.

Hylyt tuhoutuvat hitaasti varkaiden ja luonnonvoimien armoilla. Hylyt eivät säily ikuisesti, vaan iso osa niistä tuhoutuu eroosion vuoksi seuraavien sadan vuoden aikana.

Muutamilla hylyillä on tutkimustoimintaa, mutta useimmat saavat rapistua rauhassa. Vain vaaran uhatessa jotain tuodaan turvaan entisöitäväksi. Hylkyjen suojelusta hyötyvät vain sukeltajat, jotka pääsevät kurkistamaan näihin menneiden aikakausien ikkunoihin. Tavoite voisi olla korkeammallakin.

Merimuseo tallentaa historiaa ja esittelee sitä yleisölle. Tutkimus on jätetty yliopistoille. Yliopistojen tutkimusresurssit ovat niin pieniä, että esimerkiksi Kaarinan maakaivauksella hienon korun löytämistä pelätään entisöintikustannusten vuoksi (HS 20. 8. 2014).

Restaurointia vaativia aarteita on mereltä löytynyt laivalasteittain. Pääosa aarteista makaa edelleen merenpohjassa. Työ merellä on vaativampaa kuin maalla, ja tunnettuja kohteita on paljon. Niiden tutkimiseen ei ole resursseja läheskään tarpeeksi. Maalta löydettyjä aarteita ei varmasti edes ajateltaisi haudattavan takaisin odottamaan parempaa aikaa, mutta merellä tämä on normaalia toimintaa.

St Mikaelin hylyllä tutkimukset lopetettiin vuonna 1998, jolloin hylystä nostettiin näkyvillä olleet arvoesineet varkaiden pelossa. Nostettu esineistö muodostaa Merikeskus Vellamon hienoimman aarteen.

Vuonna 1999 löydetyn Vrouw Marian lasti on ehkä vieläkin arvokkaampi. Hylyn löytämisestä on kulunut jo 15 vuotta, mutta aarteita ei ole nostettu. Yhtenä projektina siellä on tutkittu, kuinka nopeasti hylky tuhoutuu.

Miten voisimme turvata hylkyjen tutkimisen nyt, kun se vielä on mahdollista? Tutkimukseen tulisi saada paljon lisää voimavaroja. Yksi keino olisi tuoda tutkimus takaisin Merimuseolle. Sillä voisi olla vuosikymmeniksi turvattu rahoitus, jolla voisi jatkaa sekä St Mikaelin että Vrouw Marian kunnollista tutkimista.

Resursseja pitäisi riittää myös muiden hylkyjen tutkimiseen. Esimerkiksi Kasuunihylyn koko taistelukannen esineistön voisi nostaa näytteille. Sukeltajia tämä tietenkin harmittaisi, mutta suuri yleisö olisi tyytyväinen.

Hylyissä on arvokasta kansallisperintöämme, joka tulisi ottaa talteen ennen kuin se haipuu pois.

Teemu Kerola
Urheilusukeltajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat