Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkovalvonta puuttuisi perusoikeuksiin

Mielipide
 
Risto Heinonen

Puolustusministeriön asettama tiedonhankintalakityöryhmä ehdottaa tiedustelulakeja, jotka antaisivat turvallisuusviranomaisille valtuudet seurata kaikkea sähköistä viestintää. Verkkovalvonta puuttuisi esitetyssä muodossa kansalaisten perusoikeuksiin kuuluvaan yksityisyyden suojaan. Tämä merkitsisi lainsäädäntöä, joka heikentäisi tietosuojalainsäädäntöä.

Tiedustelutoimintaa valvoisivat ainakin oikeuskansleri, eduskunnan oikeusasiamies ja tietosuojavaltuutettu. Tämä takaisi sen, että yksityisyyden alasajo toteutuisi säädösten mukaan ja valvotusti.

Työryhmä antaa ymmärtää, että tietoliikennetiedustelu voidaan rajata turvallisuutta vaarantaviin tekijöihin, ikään kuin se kohdistuisi vain yksittäiseen turvallisuusuhkaan – toki ei suoraan puhuta terroristeista. Piiloutuminen tiedustelu-käsitteen taakse ei poista sitä tosiasiaa, että tiedustelu on massavalvontaa, joka kohdistuu kaikkiin verkossa liikkujiin ja puuttuu näiden kaikkien yksityisyyteen.

Valvonnan ja siten yksityisyyteen puuttumisen laajuuden määrittää se, keitä kaikkia on mahdollista valvoa, ei se, ettei valvoja ole kiinnostunut "tavallisesta kansalaisesta". Kyse ei ole vain yksittäisen turvallisuusuhan vaan kaikkien verkossa liikkujien yksityisyydestä.

Liikenne- ja viestintäministeriön mielestä työryhmä on keskittynyt työnsä alusta asti perustelemaan verkkovalvonnan käyttöönottoa (HS 11. 1.). Ainakin valvontaa on helppo perustella. Sisäministerikin on viitannut Pariisin tapahtumiin. Pariisi vuodessa riittää myymään valvontaa. Yksityisyys sitä vastoin on useimmille vain kaunis sana.

Kysytään, osallistuuko Suomi tiedustelulainsäädännöllään kybermaailman kilpavarusteluun vai etsitäänkö kilpailuetua profiloitumalla tietosuojan Sveitsiksi. Professori Jarno Limnéll haluaa, että Suomi on kyberturvallisuuden kärkimaa, ja kotipesä on pantava kuntoon (HS 11. 1.).

Kun turvallisuutta tavoitellaan valvonnalla, yksityisyys ei tällaiseen kotipesään mahdu. Kysymys on poliittisesta valinnasta: yksityisyys vai valvonta?

Risto Heinonen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat