Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuton ongelmat voidaan ratkaista

Mielipide
 
Fatbardhe Hetemaj

Perussuomalaiset ajaa eduskuntavaaleihin kaksilla rattailla. Jussi Halla-aho kerää maahanmuuttokriittisten äänet (HS Kotimaa 6. 1.) ja Timo Soinin johdolla yritetään näyttäytyä hallituskelpoisena yleispuolueena (Yle Radio 1:n Ykkösaamu 12. 1.).

Perussuomalaiset puhuvat aivan liian usein vain maahanmuutosta ja ainoastaan sen kielteisistä vaikutuksista. Mustavalkoinen suhtautuminen monimutkaiseen aiheeseen ei kanna pitkälle.

Maahanmuutto ei ole ongelmatonta, mutta Suomi hyötyy, mikäli käsittelemme maahanmuuttoon liittyviä ongelmia rakentavasti. Olisi sekä maahanmuuttajien että kantaväestön edun mukaista, että Suomeen pyrittäisiin saamaan sellaiset maahanmuuttajat, joilla on riittävät lähtökohdat sopeutua.

Sopeutuminen on vaikeaa, jos oma ajatusmaailma on ristiriidassa länsimaisen liberaalin ja suvaitsevaisen maailmankatsomuksen sekä tapakulttuurin ja normiston kanssa.

Osmo Soininvaara (vihr) kirjoitti taannoin, että maahanmuuttajille pitäisi esittää lista asioista, joiden suhteen Suomessa toimitaan eri tavalla kuin tulijan lähtömaassa. Työ- tai oleskeluluvan edellytyksenä olisi listan allekirjoittaminen merkiksi sitoumuksesta noudattaa näiltä osin Suomen lainsäädäntöä. Tätä voisi kokeilla.

Meidän tulisi suosia sellaisten tulijoiden maahanmuuttoa, jotka haluavat elää ja työskennellä Suomessa lakejamme noudattaen. Vakavista ja toistuvista rikoksista tuomitut maahanmuuttajat pitäisi voida tietyin ehdoin karkottaa Suomesta. Suomen ei tarvitse tukea ihmistä, joka ei ole yhteistyökykyinen.

Meillä on kuitenkin myös humaani vastuu suojelun tarpeessa olevia ihmisiä kohtaan. Aidosti suojelun tarpeessa olevilla on oikeus tulla Suomeen hakemaan turvaa.

Maahanmuuttajien saaminen yhteiskunnan aktiivisiksi jäseniksi on meille kaikille tärkeää. Suuri osa maahanmuuttajaväestön työvoimapotentiaalista jää Suomessa nyt käyttämättä.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen mukaan maahanmuuttajien onnistuneella integroimisella voidaan parantaa muuttajien ja kantaväestön taloudellista hyvinvointia.

Maahanmuutto vaatii myös meiltä suomalaisilta sopeutumista: globalisoituvassa maailmassa vaaditaan kykyä toimia kaikenlaisten ihmisten kanssa.

Fatbardhe Hetemaj
kaupunginvaltuutettu (kok), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat