Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoidon rajaamisen periaatteet tulee selvittää

Mielipide
 
Miina Weckroth Kristiina Kartano

Ylilääkäri Heikki Laine kirjoitti, että media kytkisi DNR-päätöksen (do not resuscitate, elvytyskielto) irti muista hoitojen rajoituksista (HS Mielipide 12. 1.). Vaatimus lienee mahdoton toteuttaa sekavassa tilanteessa, joka hoitorajoitusten suhteen vallitsee ja jota ylilääkäri Lainekin kuvasi.

Olemme seuranneet tilannetta vammaisten lasten ja heidän perheidensä näkökulmasta. Ihmettelemme tapaa ja perusteita, joilla rajaamisia on tehty.

Vammaisille lapsille on tehty hoitorajoituksia ilman vanhempien hyväksyntää myös vuoden 2009 jälkeen, jolloin Hus sai tästä käytännöstä eduskunnan oikeusasiamiehen huomautuksen. Rajauksia on tehty tavallista elämäänsä eläville vammaisille lapsille, jotka eivät ole olleet lähellä kuolemaa. Lisäksi hoitorajoitusten perusteista, sisällöstä, käytännön toteutuksesta ja kestosta on jopa saman sairaalan työntekijöillä ollut toisistaan poikkeavia käsityksiä.

Elvytyksestä, tehohoidosta tai elämää ylläpitävistä hoidoista pidättäytyminen on tärkeä hoitopäätös. Se on elämän ja kuoleman kysymys. Päätöksiä kuitenkin tehdään tilanteessa, jossa jopa käsitteet ovat epäselviä. Tämä ei ole potilaan eikä myöskään päätökseen ryhtyvän lääkärin oikeusturvan mukaista.

Hoidon rajaamisen lääketieteelliset periaatteet tulee selvittää avoimesti, ja huomioon tulee ottaa yleiset ihmisoikeusperiaatteet ja lainmukaisuus. On selvitettävä ainakin hoitorajausten perustelu ja tavoite.

Termit on määriteltävä. Millaisilla lääketieteellisillä, eettisillä ja lain mukaisilla kriteereillä rajoituksia on mahdollista tehdä ja millaisessa tilanteessa?

Miten esimerkiksi eroavat toisistaan tilanteet, joissa potilas on tai ei ole lähellä kuolemaa? Kuka päätöksen tekee, miten varmistetaan potilaan tai omaisen osallistuminen ja tietoisuus päätöksen teosta? Miten menetellään, jos lääkärin ja potilaan tai omaisten kesken ei synny yhteisymmärrystä?

Lisäksi on selvitettävä päätöksen kirjaaminen, kesto ja seuranta. Esimerkiksi: milloin päätös tulee purkaa?

Mikä virallinen taho ottaisi selvityksen tehtäväkseen?

Miina Weckroth
toiminnanjohtaja
Kristiina Kartano
puheenjohtaja
vammaisperheiden
monitoimikeskus Jaatinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat