Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperittomien hoidon tyrmäys on häpeällistä

Mielipide
 
Outi Ervasti

Helsingin Sanomat raportoi kotimaansivuillaan (14. 1.) eduskunnassa käydystä paperittomien terveydenhuoltoa koskeneesta keskustelusta otsikolla "Paperittomien terveydenhuollolle täystyrmäys".

Terveydenhuollon epääminen paperittomilta jos mikä mustaa poliitikkojen varjelemaa Suomen mainetta.

Maineen menetyksen lisäksi sadat, jopa tuhannet, Suomessa oleskelevat jäävät ilman sitä perusterveydenhoitoa, jonka hyvinvointivaltion voisi edellyttää suovan siellä asuville.

Keitä nämä "paperittomat" ovat? Useimmilla "paperit" ovat kunnossa, mutta Suomen poliisi ei anna heidän rekisteröityä Suomessa asuviksi, koska nämä henkilöt eivät täytä tiettyjä poliisin asettamia ehtoja. Näitä ehtoja ovat muun muassa vakituinen työpaikka tai avioliitto Suomen kansalaisen kanssa.

Esimerkiksi Suomen kansalaisen avopuoliso, jolla ei ole vakituista työtä, on paperiton, kunnes hän voi todistaa, että on asunut kaksi vuotta Suomessa. Paperiton ei saa henkilötunnusta, ei voi avata pankkitiliä, ei saa kännykkäliittymää, eikä siis ole virallisesti olemassa. Paperittomuudesta pois pääseminen vaatii työläitä selvityksiä Suomen poliisille.

Paperittomat ihmiset käyvät yksityisillä lääkäriasemilla, mikäli heillä on siihen varaa, ja rukoilevat, ettei mitään vakavaa sattuisi. Sairaalapäivä maksaa paperittomalle yli tuhat euroa. Turvattomuus ja huoli huomisesta lamauttavat mielen ja uhkaavat terveyttä.

Toivon peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd) voimia taistelussa inhimillisyyden puolesta oikeistopopulismia vastaan.

Outi Ervasti
kauppatieteiden maisteri, eMBA
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat