Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaatumista voi ehkäistä omalla harjoittelulla

Mielipide
 
Ida Salo

Valtaosa Suomea muistuttaa luistinrataa: tienpinnat ovat paikoin tasaista, peilipintaista jäätikköä. Hiekkakiteet, joilla hiekoittajat yrittävät epätoivoisesti luoda kitkaa pinnan ja sillä astelevien suomalaisten kengänpohjien väliin, ponnahtelevat liukkaimmilta kohdilta ojanpohjille sitä mukaa kuin niitä ehditään levittää.

Liukkaiden kelien ja niitä seuraavien kaatumisvammojen välille voimme vetää lähes täydellisen korrelaatiosuhteen. Tasapaino voi pettää minkä ikäisellä ihmisellä tahansa terveydentilaan katsomatta – huolimatta siitä, että valtaosa kaatumisista sattuu vanhemmalle väestölle.

Kaatumisista ja niistä seuraavista vammoista voi inhimillisen kärsimyksen, suurien terveydenhuollon kustannuksien sekä yksilön toimintakyvyn heikkenemisen lisäksi olla kielteisiä seurauksia itsenäisesti toimimiselle: esimerkiksi iäkäs ihminen voi alkaa pelätä poistua asunnostaan lähikauppaan silloin, kun kelit ovat viheliäisimmät.

Sääolot ovat oikukkaita emmekä pysty niitä hallitsemaan. Voimme kuitenkin ehkäistä kaatumisia etukäteen jo nuorempina, jotta pysyisimme vanhetessamme paremmin pystyssä ja välttäisimme suurimmat vammat, vaikka kaatuisimmekin.

Kaikenlainen liikunta ja lihaskunnon harjoittaminen kehittävät voimaa, tasapainoa ja koordinaatiota, jotka ovat avainasemassa, kun maa meinaa luistaa jalkojemme alta. Vahvat luut eivät murru pienestä kolhaisusta eivätkä vahvat nivelsiteet nyrjähdä niin helposti.

Jalkapohjilla on suuri merkitys tasapainon säätelyssä, mitä emme aina muista: harjoitamme tasapainoaistia esimerkiksi ilman kenkiä harjoittelemalla ja ottaessamme erilaisia tasapainolautoja ja muita epävakaita alustoja jalkojemme alle.

Vaikka korostan ihmisen omaa roolia pystyssä pysymisessä, esimerkiksi iäkkään ihmisen auttamista liukkaimman tien ylitse ei tarvitse unohtaa.

Ida Salo
fysioterapian opiskelija
Metropolia-ammattikorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat