Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varhaiskasvatus on Suomessa laadukasta

Mielipide
 
Tuomas Mänttäri

Keskustelu lasten päivähoidon eli varhaiskasvatuksen uudistamisesta on hämmentävä. Suomi elää vuosi vuodelta yli varojensa. Laaja yhteisymmärrys vallitsee siitä, että on löydettävä keinoja säästää menolisäysten sijasta. Hyvinvointiyhteiskunta pitää säilyttää, mutta sen täytyy perustua taloudellisille realiteeteille.

Loppuvuodesta 2013 tehdyn Sosiaalialan Työnantajien tilaaman EPSI-Ratingin selvityksen mukaan suomalainen päivähoitojärjestelmä on Pohjoismaiden paras. Yksityinen päivähoito sai vielä paremmat arviot lasten vanhemmilta kuin kuntien päivähoito, mutta molemmat olivat hyviä. Luulisi, että tässä tilanteessa tarpeet kustannuksia lisääville uudistuksille olisivat vähäisiä.

Siltä ei kuitenkaan vaikuta eduskunnan varhaiskasvatuslain lähetekeskustelun perusteella. Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sd) esitykseen sisältyi eräitä normien tiukennuksia muun muassa ryhmien enimmäiskokoihin. Tiukennuksia ei juuri kritisoitu, vaan monissa puheenvuoroissa vaadittiin vielä tiukempaa normeerausta, kuten entistä pienempiä ryhmiä ja henkilöstön koulutusvaatimusten kiristämistä.

Lastentarhanopettajat ovat varhaiskasvatuksessa keskeisessä roolissa ja heitä tarvitaan vastedeskin kaikissa päiväkodeissa. Mutta miksi heidän osuuttaan pitäisi lisätä ja samalla vähentää osaavan kolmivuotisen lastenhoitaja- tai lähihoitajakoulutuksen saaneen henkilökunnan osuutta? Tällaisten muutosesitysten hyödyt olisivat kyseenalaisia mutta käytännön ongelmat ja lisäkustannukset varmoja.

Hallitus on ilmoittanut tavoitteekseen aiheettomasti lisäkustannuksia tuovien normien purkamisen. Siinä riittää työsarkaa ihan riittävästi ilman tällaisia uudistuksia.

Tuomas Mänttäri
toimitusjohtaja
Sosiaalialan Työnantajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat