Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös yksityiset päiväkodit järjestävät esiopetusta

Mielipide
 
Heidi Ruhala

Helsingin Sanomien uutinen "Pakolliseen esiopetuksen haku alkoi Helsingissä" (Kaupunki 8. 1.) sai puhelimet pirisemään yksityisissä päiväkodeissa ja varhaiskasvatusvirastossa epätietoisten vanhempien soitoista. Todellisuudessa alkoi haku kunnalliseen esiopetukseen ja sen lisänä tarjottavaan päivähoitoon sekä niiden yksityisten päiväkotien esiopetukseen, jotka täyttävät ryhmäkooltaan Helsingin kaupungin vaatimukset.

Tällaisia esiopetusta tarjoavia päiväkoteja on ennakkotietojen mukaan 233, joista 203 on kunnallisia ja 30 yksityisiä. Niihin arvioidaan tulevan runsaat 4 700 esikoululaista, joista noin 260 tulee yksityisiin päiväkoteihin. Lisäksi noin 200 lasta osallistuisi yksityisissä päiväkodeissa esiopetuksen tavoitteet täyttävään toimintaan.

Vuoden 2015 alusta lähtien osallistuminen esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan on velvoittavaa (ei pakollista) kuusivuotiaiden ikäluokalle.

Vanhemmilla on siis myös tulevaisuudessa lain suoma mahdollisuus valita vaihtoehdoksi kunnallisen esiopetuksen sijasta yksityisten päiväkotien tarjoama esiopetus.

Vanhemmat voivat järjestää lapsensa eskarin myös kotiopetuksessa.

Monet pienet yksityiset päiväkodit täydentävät julkista palvelua tarjoamalla esimerkiksi pedagogisesti, katsomuksellisesti tai kielipainotteisesti toteutettua varhaiskasvatusta. Jatkumon säilyttäminen päiväkodista perusopetukseen on myös tältä osin tärkeää.

Perheillä tulee olla mahdollisuus varhaiskasvatuspalveluiden monimuotoisuuteen ja pitkäkestoiseen kasvatuskumppanuuteen niin halutessaan. Päiväkodin yksityisyys tai pieni koko ei saa olla sille esteenä.

Esiopetusryhmän vähimmäiskoko on kuitenkin vaarassa nousta esiopetusta erottelevaksi tekijäksi. Koska yksityiset päiväkodit ovat pieniä, samana vuonna syntyneiden ikäluokka ei niissä aina täytä Helsingin kaupungin esiopetuksen ryhmäkoon vähimmäisvaatimusta (7 lasta). Tämä estää nykyistä useampaa palveluntuottajaa saamasta kaupungin vahvistamaa maksuttoman esiopetuksen oikeutta, vaikka niiden toiminta täyttäisi kaikki esiopetukselle asetetut vaatimukset.

Esiopetus on kiinteä osa varhaiskasvatusta ja lapsen opinpolkua, jonka ei tulisi katketa vuotta ennen kouluun menoa ryhmäkoon vuoksi. Myös yksityisen varhaiskasvatuksen piirissä olevilla lapsilla tulisi olla oikeus tällaiseen turvalliseen jatkuvuuteen.

Esiopetusvuosi on lapselle tärkeä varhaiskasvatusajan "huipentuma", jolloin hän saa uusia haasteita ja vastuita, vahvistuu isomman roolissa ja kasvaa itsetuntoiseksi ja sosiaaliseksi koululaiseksi. Esiopetus tutun ja turvallisen päiväkodin pienessä ryhmässä tutuksi tulleiden varhaiskasvattajien toteuttamana tukee tätä ja mahdollistaa yksilöllisen huomioinnin.

Yksityinen päiväkoti tarjoaa mahdollisuuden esiopetukseen joko kaupungin vahvistamana esiopetuspaikkana tai järjestämällä niin sanottua esiopetuksen tavoitteet täyttävää toimintaa.

Ensin mainitun tulisi olla ensisijainen vaihtoehto, mikä onnistuu sallimalla esiopetus vähintään neljän lapsen ryhmälle. Näin voidaan turvata esiopetuspalveluiden tasavertaisuus ja monipuolisuus.

Heidi Ruhala
puheenjohtaja
Helsingin yksityiset päiväkodit ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat