Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten käy Helsingin asukastalojen?

Mielipide
 
Marjatta Vesterinen

Yhteisösosiaalityö on osa Helsingin sosiaali- ja terveysviraston aluetyön yksikön asukastalojen sosiaalialan työtä. Kaupunginhallitus on nyt tekemässä päätöksiä asukastalojen tulevaisuudesta. Siirretäänkö ne pois kaupungilta järjestöjen ylläpidettäviksi? Miten käy alue- ja yhteisösosiaalityön?

Matalan kynnyksen asukastalojen monipuoliset toiminnat on kehitetty yhdessä asukkaiden ja alueiden toimijoiden kanssa. Kumppanuuteen, yhteisöllisyyteen ja välittämiseen perustuva toimintamalli on kustannustehokas.

Yhteisiä tavoitteita ovat muun muassa hyvinvoinnin ja arjen selviytymisen edistäminen, yksinäisyyden vähentäminen, vertaistuen mahdollistaminen sekä perusterveyden ja itsehoidon ylläpitäminen.

Ennaltaehkäisevä toiminta tuo taloudellisia säästöjä inhimillisistä hyödyistä puhumattakaan. Jo nyt viraston ylläpitämien kymmenen asukastalon työllistämis- ja ennaltaehkäisevä toimintamalli säästää moninkertaisesti omat kustannuksensa.

Taloissa työllistyy vuosittain lähes kolmesataa helsinkiläistä. Nuorten työllistäminen, nuorisotakuu ja kuntakokeilussa mukanaolo ovat osa toimintaa. Polkuja syntyy, ja sosiaalialan ammatillinen tuki on läsnä tarpeen mukaan.

Uusi lainsäädäntö edellyttää sosiaalitoimelta vahvaa työelämäosallisuuden edistämistä. Euroopan talouden haasteet liittyvät myös työllisyyden kasvuun, ja ratkaisumalleja etsitään isoilla panoksilla.

Helsingillä on rautaista osaamista jo 1980-luvulta alkaen sosiaalialantyön moniammatillisista, verkostoja hyödyntävistä ja ihmisen kokoisista työllistämismalleista.

Aluetyön asukastalojen työntekijät ovat osa tätä osaamista. Helsinki voisi olla mukana kehittämässä uudenlaisia ratkaisuja nuorten työllisyyteen ja hakea myös pysyviä ratkaisuja osatyökykyisten ja pitkään ilman työtä olevien ihmisten tilanteisiin.

Sosiaali- ja terveysviraston asukastalojen toiminta on avointa kaikille helsinkiläisille. Kaupungin ylläpitämän toiminnan yksi tärkeä elementti on arvovapaus.

Se madaltaa myös osallistumisen kynnystä. Maksuton tai omakustannustoiminta mahdollistaa osallisuuden kaikille.

Taloissa on mahdollisuus myös ammatilliseen palveluohjaukseen anonyymisti akuuteissa elämäntilanteissa ilman ajanvarausta.

Neuvontaa saa myös kaupungin sähköisten palvelujen käytössä resurssien mukaan. Jalkautuvan sosiaalityön tukikohtina nämä matalan kynnyksen asukastilat ovat luontevia nyt ja tulevaisuudessa.

Marjatta Vesterinen
sosiaaliohjaaja, Helsingin
sosiaali- ja terveysvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat