Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psyykkisesti sairaiden leimaamista pitää välttää

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero totesi suurimman uhkakuvamme olevan "ulkona vapaana olevat psyykkisesti sairaat ihmiset, jotka voivat tehdä mitä vain" (HS 16. 1.).

Turhan leimaamisen välttämiseksi on syytä todeta, että kyseessä on todellakin vain uhkakuva: tutkimusten mukaan riski joutua tuntemattoman, vaikeasti psyykkisesti sairaan ihmisen surmaamaksi on suunnilleen samansuuruinen kuin riski joutua salaman iskemäksi.

Suurin osa psyykkisistä sairauksista kärsivistä ihmisistä ei käyttäydy väkivaltaisesti. Vaikka tutkimukset osoittavat tiettyjen psykiatristen sairauksien kasvattavan henkirikosten ja muun väkivaltakäyttäytymisen riskiä, muodostavat esimerkiksi psykoottisten henkilöiden tekemät väkivallanteot vain pienen osan suomalaisesta väkivaltarikollisuudesta. Lisäksi tapauksissa, joissa psykoottinen henkilö käyttäytyy väkivaltaisesti, on puutteellisella hoidolla ja lääkityksen laiminlyönnillä usein merkittävä rooli. Näihin tekijöihin vaikuttamalla voidaan vaikuttaa myös väkivallan riskiin.

On hyvä, että Oulun surmien kaltaiset tapahtumat herättävät keskustelua teemaan liittyen. Tulee kuitenkin olla tarkka, ettei lausumilla lisätä jo ennestään ennakkoluuloista kärsivän kansanosan taakkaa.Julkisessa keskustelussa harvoin nostetaan esiin, että psyykkisesti sairaat ihmiset ovat muuta väestöä suuremmassa riskissä joutua väkivaltarikoksen uhriksi.

Taina Laajasalo
psykologian tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat