Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivistynyt ihminen kritisoi ja keskustelee mutta ei pilkkaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sananvapaus ja pilkka ovat nousseet eurooppalaiseen keskusteluun. Terrori-isku on aina tuomittava ja väärä teko.

Silti kyselen, onko pilkkaaminen todella myönteinen sananvapauden ilmaus. Sivistynyt ihminen keskustelee ja kritisoi asioita, mutta suurten mielenosoitusten nostama ilmiö "Je suis Charlie" tuntuu kyseenalaiselta.

Onko viisasta saattaa ihmisiä naurunalaisiksi?

Islamilaisissa maissa elää hyvin erilaisissa ympäristöissä olevia ihmisiä. Kouluja käymättömälle ihmiselle auktoriteetteja ovat omat vanhemmat, kylän imaami ja uskonnolliset johtajat. Heidän edustamiensa arvojen avoin pilkkaaminen synnyttää uhattuna olemisen kokemuksen. Satiirikkojen pisteliäät sanat ja kuvat haavoittavat myös monia, jotka eivät ole tehneet mitään väärää.

Sananvapauden tulee sisältää kunnioitusta toiseen. Sivistys ei käytä aseenaan pilkkaa. Keskustelu, jossa otetaan todesta toinen osapuoli, tunnustaa aina, että emme omista itse koko totuutta.

Meidän eurooppalaisten tulisi etsiä keskusteluyhteyttä ja opetella puhumaan asiallisesti. Kriittinen voi olla, kun sen kohdistaa asioihin. Länsimaisen sivistyksen arvoina luulisi olevan harkinnan, keskinäisen kunnioituksen ja pyrkimyksen dialogiin.

Kirsi Hämäläinen
kappalainen, eMBA, työnohjaaja, Kotkan seurakunta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat