Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotona kärsivät tarvitsevat hoitopaikan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

On vaikea ajatella vanhaa, yli 85-vuotiasta ihmistä, jonka on pakko kärsiä kotona, kun pisteet eivät riitä pääsyyn mihinkään hoivakotiin. Tämä siitä huolimatta, että hän haluaisi mieluummin luovuttaa elämästä kuin elää yksinäisyydessä, turvattomuudessa ja kivuissa vain kolmen kerran hoitokäynneillä vuorokaudessa.

Nykyisin vallalla on trendi, että palvelut tuodaan kotiin. Joku käy illalla kello 18–19 ja seuraavan kerran aamulla kello 9–10, jolloin edellisestä käynnistä on kulunut 14–15 tuntia. Koko tämän ajan vain avustetusti liikkuva tai peräti liikuntakyvytön vanhus on joutunut olemaan vuoteessa yksin.

Jokainen tietää, että ihmiskeho toimii myös iltaseitsemän ja aamuyhdeksän välillä. Eritteiden kanssa sitten vietetään yön tunnit, ja nälkäkin vierailee. Odottamaan joutuu tuntikausia. Entäpä kun pahoinvointi yllättää? Tätä elämää saattaa moni joutua elämään vuosia. On hirvittää ajatella tällaista kohtaloa kenellekään.

Olisi suotavaa, että päättäjät viettäisivät edes kolme päivää kivuliasta elämää – sellaista, ettei kukaan soita, ettei tv-kuvaa näe, ettei pysty lukemaan lehtiä eikä syötävää saa. Kukaan ei tule, kun yksinäisyys ja turvattomuus ovat pahimmillaan.

Vanhus, jolla ei ole ketään hoitamassa asioitaan, toisin sanoen pitämässä puolia, on kaikkein surkeimmassa asemassa. Jotta hoivapaikan saa, on taisteltava. Näin ei saa olla.

Se, että palvelut tuodaan kotiin, on hienoa niille, jotka selviytyvät kotona ja haluavat asua siellä. Niiden, joilla on elämisen laatu on hyvin heikko, on päästävä hoitopaikkaan. Tämä joukko kasvaa.

Oma 94-vuotias äitini, jonka elämää kirjoituksessani olen osittain sivunnut, on nyt vuoden odottamisen jälkeen saanut hyvän kunnallisen hoivapaikan Helsingistä.

Vanhusten puolesta
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat