Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapauskonfliktit ovat entistä vaikeampia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon toimitukseen kohdistunut terroriteko on nostanut suuren hämmennyksen. Miten näin voi tapahtua maassa, jossa sananvapaus syntyi?

Europolin raportti (2014) eurooppalaisesta terrorismista avaa kysymykseen joitakin näköaloja. Uskonnolla motivoitujen iskujen ja niihin liittyvien pidätyksien määrä on kaksinkertaistunut vuoden 2009 jälkeen. Valtaosa iskuista ja pidätyksistä tapahtui Ranskassa.

Uskonto taustoittaa myös suurinta osaa terroriin liittyvistä tapauksista. Tätä taustaa vasten Charlie Hebdon tapaus ei ollut aivan ennakoimaton.

Uskonnolliset sananvapauskonfliktit ovat muuttuneet monimutkaisiksi ja seurauksiltaan ennakoimattomiksi. Kulttuurienväliset konfliktit nostavat esiin myös uusia kysymyksiä sananvapauden ja uskonrauhan suhteesta. Miten erilaiset uskot asemoidaan? Kenen uskoa suojataan ja mistä syistä?

Uskonnon kritiikki on suomalaisessa kulttuurissa yleistä, ja uskoon perustuvat oikeudelliset vaatimukset ovat käyneet harvinaisiksi. Hannu Salaman saaman jumalanpilkkasyytteen (1968) jälkeen perussuomalaisten Jussi Halla-ahon uskonrauhaa loukannut kirjoitus (2012) on keskeinen julkisuutta saanut oikeudellinen kiista. Kun länsimaisissa demokratioissa vapaan sanan alue on laaja, sananvapauskonfliktit syntyvät usein koettelemalla sananvapauden rajoja äärimmäisillä ilmaisuilla tai leikittelemällä tabuilla.

Toisenlaisen tulkinnan maita on kuitenkin runsaasti. Reporters Without Borders järjestön raportin (2014) mukaan uskonnollista painostusta harjoitetaan etenkin Afrikassa, arabimaissa ja Aasiassa. 14 maassa uskonnollinen kritiikki voi johtaa kuolemantuomioon, ja epämääräisiä tulkintoja loukkauksista voidaan käyttää vallan välineenä.

Charlie Hebdon tapaus osoittaa, että globalisoituneen maailman olosuhteena on uudenlainen konfliktiherkkyys, jonka rajapintoja ja luonnetta ei ole tunnistettu. Valvonnan kiristäminen ja provosointiin osallistuminen ("We are all Charlie") eivät välttämättä avaa tilannetta, jossa olisi tarvetta etenkin taustojen tuntemukseen, jotta uhkakuvat nähdään oikeissa kohteissa ja mittasuhteissa.

Kaikkea ei silti tarvitse hyväksyä kulttuurierojen nimissä. Demokraattinen yhteiskunta voi myös määrittää rajansa. Vapaudet ja oikeudet edellyttävät, että yhteiskunnan pelisääntöjä kunnioitetaan. Pelisääntöihin kuuluu myös erimielisyyksien käsittely väkivallattomin keinoin.

Päivikki Karhula
tutkija, HS Säätiön Tiellä sananvapauteen hanke (2013–2015)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat