Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouspolitiikan arviointineuvosto on pätevä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Entinen kansliapäällikkö Juhani Korpela oli tyytymätön (HS Mielipide 16. 1.) talouspolitiikan arviointineuvoston raportin laatuun ja kysyi, kuinka neuvoston jäsenet valittiin. En puutu tässä raportin sisältöön, jonka laadusta olen täysin eri mieltä Korpelan kanssa, vaan vastaan vain kysymykseen jäsenten valintaprosessista.

Valtiovarainministeriö pyysi korkeakoulujen kansantaloustieteellisiltä yksiköiltä ehdotuksen neljäksi taloustieteelliseksi jäseneksi ja Suomen Akatemialta yhdeksi muita yhteiskuntatieteitä edustavaksi jäseneksi. Kansantaloustieteelliset yksiköt valitsivat jokainen yhden edustajansa valintakomiteaan, jonka jäsenenä toimin.

Painotimme valinnassa makrotaloudellista osaamista, hyvää ymmärrystä soveltavasta empiirisestä tutkimuksesta sekä itse asiassa myös julkisen talouden osaamista. Lisäksi otimme huomioon sukupuolten tasa-arvoa koskevan lain. Aluepoliittisia perusteita ei käytetty.

Mielestämme onnistuimme tehtävässä hyvin: mukana on parasta suomalaista osaamista näistä tutkimusteemoista ja erinomainen pohjoismainen jäsen, jolla on laaja kokemus vastaavanlaisesta talouspolitiikan arvioinnista.

Neuvoston jäsenten asiantuntijuus selviää helposti, jos perehtyy heidän ansioihinsa ja tutkimustyöhönsä.

Neuvostolla voisi toki olla suuremmat resurssit käytössään, mutta jo nyt raportti toi erinomaisen lisän finanssipoliittisten ratkaisujen valmisteluun.

Oikaisen Korpelan kirjoitusta myös siinä, että Suomessa on julkisen talouteen painottunut taloustieteen professuuri Tampereen yliopistossa. Toimen haltija on Matti Tuomala, ansioitunut julkisen talouden tutkija. Julkisen talouden professuuri on tulossa myös Helsingin yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen yhteyteen.

Jukka Pirttilä
kansantaloustieteen professori
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat