Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkkä suvaitsevaisuus ei auta maahanmuuttajia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uskontojen välisten vastakkainasettelujen purkaminen, terrori-iskujen ennaltaehkäisy ja suvaitsevaisuuden edistäminen ovat isoja asioita, mutta lähtevät pienistä arjen teoista.

Petteri Tuohinen kirjoitti (HS Ulkomaat 10. 1.), että terrorismin taustalla on usein maahanmuuttajien työttömyyttä, ulkopuolisuutta ja näköalattomuutta. Työssäni maahanmuuttajien kanssa olen havainnut näiden ongelmien johtuvan puutteellisesta kotoutumistyöstä, vaikeudesta saada psykiatrista hoitoa ja sosiaalisten verkostojen puuttumisesta.

Maahanmuuttajista puhutaan julkisuudessa voimavarana ja rikkautena, mutta mitä konkreettista teemme maahanmuuttajien integroitumisen edistämiseksi? Voisiko kotoutumisohjelmaa uudistaa? Voisivatko päivähoito ja koulu luoda uusia malleja maahanmuuttajien integroitumisen edistämiseksi ja voisiko maahanmuuttajien työllistämistä edistää tukitoimin?

Ainakin sosiaalitoimessa olisi tarvetta maahanmuuttajataustaisille työntekijöille, mutta kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Olen samaa mieltä Fatbardhe Hetemajin (HS Mielipide 16. 1.) kanssa siitä, että sopeutuminen on vaikeaa, jos oma ajatusmaailma on ristiriidassa länsimaisen liberaalin ja suvaitsevaisen maailmankatsomuksen sekä tapakulttuurin ja normiston kanssa.

Olisi tärkeää korjata maahanmuuttajien kulttuuriimme liittämiä väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja ja luoda yhteistä ymmärrystä hyvästä ja suvaitsevasta elämäntavasta.

Yhteistä ymmärrystä ei kuitenkaan voi syntyä, jos vuorovaikutus maahanmuuttajien ja valtaväestön kesken puuttuu. Maahanmuuttajien on mahdotonta sopeutua kulttuuriimme ja ymmärtää maailmankatsomustamme, jos he eivät pääse osalliseksi arjessa.

Luottamuksen rakentaminen ja ennakkoluulojen poistaminen onnistuu vain vuoropuhelun kautta.

Jos haluamme tehdä jotain konkreettista maahanmuuttajien hyväksi, tulisi keskustella siitä, mikä auttaisi integroitumaan arjessa. Se, että suurin osa ihmisistä suhtautuu maahanmuuttajiin suvaitsevasti, ei riitä. Sen lisäksi tarvitaan todellista yhteistyötä.

Carita Murto
lastensuojelun sosiaalityöntekijä
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat