Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leipäjonot pysyvät, jos eriarvoisuuteen ei puututa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Ilkka Ylönen kirjoitti (HS Mielipide 14. 1.) häpeävänsä nähdessään leipäjonoja. Myös poliitikkojen soisi olevan häpeissään ja huolissaan ilmiöstä. Leipäjonoissa käy jatkuvasti kymmeniätuhansia maassamme asuvia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen joulukuussa julkaiseman "Suomalaisten hyvinvointi" -tutkimuksen mukaan yli kaksi prosenttia suomalaisista on turvautunut ruoka-apuun viime vuoden aikana. Väestöön suhteutettuna tämä vastaa Porin kaupungin asukasmäärää, yli 80 000:ta avuntarvitsijaa. Leipäjonoissa käy säännöllisesti vähintään 20 000 ihmistä viikossa.

Vaalien alla kuulemme toistuvasti, kuinka kestävyysvaje ja valtion velka täytyy kuroa umpeen mitä moninaisimmin keinoin. Viime viikkoina ovat puhuttaneet Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ohjeet tulevalle hallitukselle. Eräs ehdotuksista on ollut indeksitarkistuksista luopuminen vuosina 2016–2019.

Indeksitarkastuksista pidättyminen tilanteessa, jossa elinkustannukset nousevat, on yksioikoinen tapa heikentää jo ennestään heikossa asemassa olevien asemaa. Toiminnan tehostaminen taas usein kohdistuu vähemmän tuottavaan työvoimaan, käytännössä taloudellisesti heikoimpiosaisten ryhmiin.

OECD on arvioinut, että Suomen talouskasvu on kärsinyt jopa 10 prosenttia siksi, että eriarvoisuutta ei ole onnistuttu kuromaan umpeen. Etla ei ota lainkaan kantaa ehdotustensa eriarvoistavaan vaikutukseen ja eriarvoisuuden vaikutuksiin talouskasvulle.

Eriarvoistuminen konkretisoituu väestöryhmien välisissä terveys- ja hyvinvointieroissa. Mitä kauemmas väestöryhmät erkanevat toisistaan ja mitä enemmän ihmiset kokevat tulevansa kohdelluiksi eri tavoin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä luottamus yhteiskunnassa heikkenee. Tämä on uhka myös yhteiskuntarauhan kannalta.

Jos politiikkatoimien vaikutuksia ei vastedes tarkastella enemmän kaikista heikoimmassa asemassa olevien tulokulmasta, on leipäjonojen Suomi kohtalomme. Toimenpiteiden vaikutukset eriarvoisuuteen, köyhyyteen ja huono-osaisuuteen on otettava huomioon nykyistä paremmin. Myös eriarvoisuuden kustannukset yhteiskunnalle olisi vihdoin selvitettävä.

Maria Ohisalo
Tuomo Laihiala
tutkijoita ja valtiotieteiden
maistereita, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat