Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapaudesta on kannettava myös vastuu

Mielipide
 
Pertti Toivonen

Ranskalaispilalehti Charlie Hebdo palasi iskun jälkeen uudessa numerossaan islamistiaiheeseen – vieläpä etusivullaan. Vastalauseet lehteä vastaan ovat nyt maailmanlaajuiset (HS Ulkomaat 18. 1.). Ottaako lehden toimitus vastuun lukuisista kuolemista eri puolilla maailmaa, kun se ivaa islaminuskoisten profeettoja sananvapauteen nojaten?

Sanavapauden rajoittamatonta oikeutta voisi samalla tavalla soveltaa myös yksittäistapauksiin ihmisten kanssakäymisessä. Lukuisat julkisuuden henkilöt ovat kertoneet, kuinka heitä on kiusattu koulussa ja työpaikoilla. Kiusaaminen on useimmiten ollut enimmäkseen sanallista. Olet läski! Olet homo! Haukkumisista on kertojien mukaan jäänyt traumoja ja seurannut syrjäytymistä.

Sananvapauteen perustuen kiusaajilla on ollut täydet oikeudet sanoa mitä mieltä he ovat, eikä kiusatuilla ole mitään syytä nostaa kanteita eikä vaatimuksia. Näinhän ei kuitenkaan ole, vaan asioita on käsitelty kouluissa ja jopa oikeudessa ja tuomioitakin tullut. Näissä tapauksissa sananvapauden rajat ja vastuukysymys on otettu huomioon.

Kyllä vastuuta pitäisi kantaa laajemminkin – varsinkin, kun seuraukset eri puolilla maailmaa voivat olla katastrofaaliset.

Pertti Toivonen
opettaja, eläkkeellä, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat