Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koivun tuohen lämpöarvoa ei ole syytä unohtaa

Mielipide
 
Johannes Miettinen

Kotimaansivuilla (HS 18. 1.) kerrottiin kuorettomien koivuklapien markkinamahdollisuuksista. Haluan tuoda esille kuluttajan näkemyksen kuorettoman koivun käytöstä polttopuuna.

Osa klapiyrittäjistä poistaa klapeista tuohta ja kuorta jo nyt. Tilasin mökilleni jouluksi pari motillista teollisesti kuivattuja koivuklapeja. Pettymys oli suuri huomatessani, että suurimmasta osasta klapeja puuttui kokonaan tuohi ja kuori. Kuorettomien puiden sytyttäminen oli yhtä tulella tuhraamista, hankalaa ja hidasta.

Tuohellinen kuiva koivupuu syttyy helposti, mutta kuorettoman puun sytyttämiseksi jouduin käyttämään teollisia sytykkeitä, joista lähtevät päästöt ja hajut ovat omaa luokkaansa. Takan sytytysvaiheessa pihalle leijaili piipusta palaneen öljyn katkua.

On selvää, että klapiyrittäjät haluavat maksimoida tuottonsa myymällä kuoren ja tuohen erikseen jollekin toiselle taholle hyvällä hinnalla. Koivun tuohella on omat markkinansa esimerkiksi tuohituotteiksi ja jopa kalusteiden pinnoitteeksi.

Koivun tuohi sisältää kuivapainostaan noin kolmanneksen betuliinia, jota käytetään nykyisin kosmetiikkateollisuudessa. Myös lääketeollisuus on kiinnostunut betuliinista.

Koivun tuohen lämpöarvo on jopa 50 prosenttia suurempi kuin ydinpuun. En usko, että kuluttaja olisi valmis maksamaan lisähintaa polttopuusta, jonka lämpöarvo ja syttymisherkkyys on oleellisesti pienempi. Eikä myöskään estetiikkaa tule unohtaa: kuorellinen, tuohipäällinen koivuklapikasa on kaunis katsella.

Kuluttajien kannattaakin kysyä klapien toimittajilta ennen ostopäätöstä, onko kaikissa koivuklapeissa kuori tallella.

Johannes Miettinen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat