Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveydenhuolto ei ole maahanmuuttopolitiikkaa

Mielipide
 
Heli Salmi Ville Holmberg Eeva Salo Tea Nieminen

Paperittomien terveydenhuoltoa koskevan lakialoitteen lähetekeskustelu päätyi lehtitietojen (HS 14. 1.) mukaan sekaviin tunnelmiin, joissa lakialoitteen sisällölle eli käytännön terveydenhuollolle ei jäänyt tilaa.

Olemme käytännön lääkäreitä. Tapaamme paperittomia potilaita työssämme julkisella sektorilla. Paperittomat ovat jo Suomessa. He syntyvät suomalaisissa sairaaloissa ja hakeutuvat päivystyspoliklinikoille sairastuessaan.

Etulinjan näkökulmasta lakialoitteessa olennaisinta on nykyisten sekavien hoitokäytäntöjen yhtenäistäminen ja järkeistäminen – ei se, hoidetaanko, vaan missä ja miten hoidetaan. Nyt paperittomia hoidetaan epätarkoituksenmukaisesti ja kalliiseen hintaan eli iltaisin, öisin ja hädän hetkellä.

Toivomme lakia, joka antaisi mahdollisuuden hoitaa potilaamme järkevästi ja hyvin.

Lisäksi arvostaisimme ammattilaisina, että uusi laki ei olisi nykytilanteen tapaan ristiriidassa EU-maiden terveydenhuollon linjausten, Suomen ratifioimien kansainvälisten sopimusten ja terveydenhuollon ammattietiikan kanssa.

Lakialoitetta seuranneessa maahanmuuttopolitiikkaan keskittyneessä keskustelussa on unohtunut terveydenhuollon arki. Lähetekeskustelussa kansanedustaja kehotti tarjoamaan laittomille maahanmuuttajille kiireellisen hoidon ja paluulipun.

Useimmat terveydenhuollon paperittomat eivät ole laittomia maahanmuuttajia eivätkä aina maahanmuuttajiakaan. "Kiireellistä hoitoa" on mahdoton määritellä, jos muu hoito pitää kieltää. Mihin maahan kukin siirrettäisiin? Hoidetaanko keuhkokuume ensin, vai ehtisikö potilaan vielä lähettää lentokoneella jonnekin? Mihin kirjoitetaan lippu Suomessa syntyneelle lapselle, jonka vanhemmat eivät ole kirjoilla missään? Onko vauva laiton maahanmuuttaja?

Paperittomien terveydenhuollon arvioidut järjestämiskustannukset ovat pieniä. Laskelmissa pitää huomioida hoitamatta jättämisestä seuraavat suuremmat kustannukset, joita jo nyt maksamme hoitaessamme kiireelliset asiat. Ei-kiireelliset tarpeet eivät muutu halvemmiksi odotellessa, että niistä tulee kiireellisiä.

Kaikki ei-kiireelliset raskaudet päättyvät kiireelliseen tapahtumaan, jota kutsutaan synnytykseksi tai keskenmenoksi. Kun paperittoman äidin raskaus jätetään nykyohjeiden mukaisesti seuraamatta, kulut maksetaan moninkertaisina myöhemmin äidin tullessa synnyttämään, vaikkapa yöaikaan kouristavana hoitamattoman verenpaineen takia.

Tuberkuloosiin sairastuneen ja hoidotta jääneen tartuntaketjujen selvitys ja hoito maksavat. On kalliimpaa suunnitella pienelle joukolle poikkeussäännöt kuin hoitaa kaikki samoin periaattein.

Terveydenhuolto ei ole maahanmuuttopolitiikkaa. On yksi asia päättää siitä, kuka Suomeen saa muuttaa, ja kokonaan toinen asia päättää siitä, miten täällä asuvia hoidetaan.

Tutkimus ei tue väitteitä siitä, että mahdollisuus terveydenhoitoon saisi ihmiset hakeutumaan johonkin maahan. Maahanmuuttajien virtoja ohjailevat ensisijaisesti sukulaisten ja ystävien asuinpaikka, tuvallisuustilanne ja mahdollisuus työllistyä.

Lääkäriä sitoo ammattietiikka: potilas on hoidettava. Suomea sitovat kansainväliset sopimukset: ihmisillä on oikeus terveyteen, ja lapsilla on oikeus sairaanhoitoon.

Julkisessa terveydenhuollossa ei ole varaa hoitaa potilaita tehottomasti ja sekavasti. On hoidettava ajoissa ja oikein.

Heli Salmi
lastentautien erikoislääkäri
Ville Holmberg
sisätautien erikoislääkäri
Eeva Salo
dosentti, lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri
Tea Nieminen
lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat