Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Telakkaratkaisu oli yhteistyön voitto

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jutussa telakkaratkaisusta (HS Sunnuntai 18. 1.) asiantuntijayritys Eurofacts Oy (EF) sai kohtuuttoman suuren roolin ja vastuun rahoituspäätöksiin vaikuttamisessa.

Kaikki vaikuttamispäätökset tekee toimeksiantaja, joka kantaa niistä myös vastuun. Myös neuvonantajilla on vastuu, mutta ei sellaista roolia ja asemaa sisäpiirissä kuin HS:n juttu antoi ymmärtää.

Asiassa oli toinenkin puoli. Hallitus torjui useita kertoja vuoden 2012 aikana STX:n rahoitusehdotukset mukaan lukien kaksi TUI-risteilijää – ei siis vain Oasis 3:ta ja sen optiota. Pakokauhu valtasi Varsinais-Suomen päättäjät.

Tiedot hallituksen salaiseksi julistamista päätöksistä levisivät nopeasti Pansion, Rauman ja Helsingin telakoiden ammattimiesten ja -naisten keskuuteen. Pettymys oli valtava, koska silloin hallitus tuomitsi telakkateollisuuden auringonlaskun alaksi, jota se oli haluton rahoittamaan ja johon se ei ryhtyisi ainakaan omistajaksi.

Neuvomme toimeksiantajalle oli, että sen asia on yhden firman intressiä suurempi kysymys, josta päättäjiä on jatkuvasti informoitava. Varsinais-Suomen ja Turun kaupungin päättäjät, Lounais-Suomen elinkeinoelämä, meriteollisuus toimialana ja vähitellen koko palkansaajaliike nousivat joulun alla 2012 puolustamaan telakkayhtiötä. Varsinais-Suomeen perustettiin telakkatyöryhmä pelastamaan STX. Toimialan kriisistä tuli kansallinen kysymys.

Lopulta hallitus järjesti TUI 1 ja TUI 2 -laivojen rahoituksen alkukeväällä 2013 ja sitten tauon jälkeen syntyi tahtotila etsiä telakalle uusi omistaja.

Meriteollisuuden uusia linjauksia kannatetaan laajalti. Ministeri Jan Vapaavuorta (kok) on syystäkin onniteltu hyvästä lopputuloksesta. Myös muut päättäjät ja järjestöt ansaitsevat kiitoksen vaikuttamistyöstä.

Turulle ja Varsinais-Suomelle ratkaisu oli yhteistyön voitto, jossa voimat yhdistyivät ja meriteollisuudelle luotiin kansallisesti vahva tulevaisuus.

Anders Blom
Eurofacts Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat