Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudun kasvulla ei pelasteta Suomea

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkaupunkiseudun kolmen suurimman kunnan arvellaan kasvavan 110 000 asukkaalla seuraavien kymmenen vuoden aikana (HS Kaupunki 29. 12.). Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti arvioi Helsingin kaavoitusta koskeneessa jutussa (HS Talous 4. 1.), että maan sisäinen muutto on jatkunut ja jatkuu vielä ainakin 20–30 vuoden ajan.

Onko tällainen kasvuennuste realistinen? Millaisiin ja kenen laatimiin selvityksiin ennusteet pääkaupunkiseudun jatkuvasta kasvusta perustuvat? Mistä syntyvät tarvittavat uudet kymmenettuhannet työpaikat, kun hallintoa kevennetään ja kaupanala vähentää työpaikkoja nettikaupan lisääntyessä? Perinteinen toimistotyö vähenee, mikä näkyy jo tyhjien toimisto- ja liiketilojen lisääntymisenä joillakin pääkaupunkiseudun alueilla.

Entä miten käy kiinteistöjen hinnoille muualla Suomessa? Miten palvelut ja infrastruktuuri pystytään säilyttämään väestön vähetessä? Emmekö aiokaan pitää koko Suomea asuttuna?

Muun Suomen päättäjät ovat olleet yllättävän hiljaa asiasta.

Pääkaupunkiseudun kasvulla, kaavoituksella, lisärakentamisella ja muuttoliikkeellä ei pelasteta Suomea. Velkaantumistilanteemme korjaaminen vaatii uudenlaista toimeliaisuutta ja yrittäjyyttä koko maassa, tietysti myös pääkaupunkiseudulla.

Nopea muuttoliike tuottaa lisäksi monenlaisia ongelmia: tehdyn työn hukkautumista, omaisuusarvojen romahtamista, identiteetin menetyksiä sekä sosiaalisten suhteiden rikkoutumista. Pohjoisessa ilmanalassa on viisasta ylläpitää jo rakennettua infraa sekä rakentaa vain harkiten uutta rakennuskantaa.

Vaikka metropoleihin suuntautuva muuttoliike kehitysmaissa ja ehkä muuallakin vielä jatkuu, mihin tosiasioihin perustuu uskomus siitä, että jatkuva muuttoliike pääkaupunkiseudulle olisi paras tai toivottavin kehityssuunta Suomessa?

Risto Luukkonen
yritysasiantuntija emeritus, Imatra

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat