Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakkorangaistus pitää voida muuntaa vankeudeksi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tuula Asikaisen ja Kirsti Kuivajärven Vieraskynä-kirjoitus "Sakkojen muuntaminen vankeudeksi pitäisi lopettaa" (HS 17. 1.) antoi yksipuolisen ja värittyneen kuvan sakkojen muuntorangaistuksesta.

Rikosoikeudellisia seuraamuksia ei voida tarkastella pelkästään rikoksentekijöiden syrjäytymisen ja seuraamusjärjestelmän kustannusten näkökulmasta. Rikosoikeudenhoidon tavoitteena on toteuttaa rikosvastuuta uskottavasti ja ylläpitää yhteiskuntarauhaa, kun rikokset johtavat konkreettisiin seuraamuksiin. Pyrkimyksenä tulee olla, että rikos ei kannata.

Maksamatta jätetty sakkorangaistus on perinteisesti muunnettu vankeudeksi. Vuoden 2008 lainmuutoksella luovuttiin poliisin niin sanotussa rangaistusmääräysmenettelyssä vähäisistä, tunnustetuista rikoksista antamien sakkojen muuntamisesta.

Rangaistusmääräysmenettely on nopea ja kustannustehokas, sillä asiaa ei käsitellä tuomioistuimessa lainkaan. Siinä annettuja sakkoja on kohdeltu vuoden 2008 jälkeen eri tavalla kuin tuomioistuimessa määrättyjä sakkoja, vaikka tälle ei ole periaatteellista syytä.

Kokemukseni syyttäjänä ja käräjätuomarina ovat osoittaneet, että rangaistusmääräysmenettelyssä annettujen sakkojen muuntokelvottomuus on tarpeettomasti lisännyt vähäisiä rikosjuttuja tuomioistuimissa. Tuomioistuimia työllistäneet sakkojutut ovat olleet toistuvia omaisuusrikoksia, kuten näpistelyä vähittäiskaupoista. Tekojen asianomistajat ovat yrittäjiä, jotka eivät ole toistuvien rikosten kohdalla suostuneet rangaistusmääräysmenettelyyn, jolloin sakkojuttu on pitänyt viedä tuomioistuimeen.

Asianomistajien näkemys on ymmärrettävä, koska muuntokelvottomalla sakolla ei ole edes teoriassa estävää vaikutusta rikosten jatkamiseen.

Asikainen ja Kuivajärvi esittivät vankeuden tilalle "hoitorangaistusta". Hoidon käyttäminen rangaistuksena on periaatteellisesti ongelmallista, eikä hoitoon pakottaminen ole tuloksellista sellaisille rikoksentekijöille, joilla ei ole omaa motivaatiota elämäntapansa muuttamiseen.

Muuntorangaistuksena voitaisiin teoriassa käyttää myös ehdollista vankeutta tai yhdyskuntapalvelua. Ehdollinen vankeus ei kuitenkaan merkitsisi konkreettista seuraamusta sakon maksamatta jättävälle rikoksentekijälle. Yhdyskuntapalvelu olisi sinänsä käyttökelpoinen vaihtoehto, mutta siihen kuuluva päihteettömyyden vaatimus estää yhdyskuntapalvelun käyttämisen valtaosassa tapauksista.

Eduskunnan käsittelemässä lakiesityksessä sakkojen muuntosuhdetta esitetään lievennettäväksi, mikä jo vähentää muuntorangaistuksen kustannuksia. Sen sijaan muuntorangaistuksesta luopumiselle ei ole asiallisia perusteita, sillä se tarkoittaisi, että varattomat vähäisten rikosten tekijät jäisivät kokonaan seuraamusjärjestelmän ulkopuolelle.

Yhdenvertaisuuden kannalta on ongelmallista, jos maksukykyiseen rikoksentekijään kohdistuu konkreettinen seuraamus maksukyvyttömän jäädessä vaille seuraamusta. Muuntorangaistuksen tarkoitus on ylläpitää seuraamusjärjestelmän uskottavuutta, kun sakon asemesta rikoksentekijä kohtaa rangaistuksen tahallisesta rikoksestaan.

Antti Tapanila
oikeustieteen tohtori, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat