Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakkojen muuntorangaistus ei palvele ketään

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tuula Asikaisen ja Kirsti Kuivajärven Vieraskynä-kirjoitus "Sakkojen muuntaminen vankeudeksi pitää lopettaa" (HS 17. 1.) oli enemmän kuin asiaa. Muuntorangaistus on järjetöntä valtion rahantuhlausta ja köyhien sortamista.

Mitättömästäkin rikkeestä poliisilta saatu sakko muuttuu muuntorangaistuksen alaiseksi, jos siitä valitetaan käräjäoikeuteen ja jos käräjäoikeus pysyttää sakon voimassa tai jos se alkujaan on oikeudessa määrätty. Tällöin sakko pitää maksaa, ja jos ei ole varaa maksaa, sakon joutuu suorittamaan vankilapäivinä.

Tämä on täysin eriarvoista rikkaille ja köyhille. Varakas maksaa sakon pois, mutta varaton, joka ei pysty sakkoa maksamaan, joutuu suoraan vankilaan – kulkematta lähtöruudun kautta.

Lapseni kohdalla kyse oli 240 euron suuruisesta sakosta liikennerikkomuksen vuoksi. Sakosta valitettiin käräjäoikeuteen, joka piti sen voimassa, mutta samalla se muuttui muuntorangaistuksen alaiseksi. Poliisit hakivat köyhän rikollisen kotoaan ja veivät Sörnäisten vankilan suljetulle osastolle muuntorangaistusta kärsimään. Hakutilanteessa poliisi soitti ovikelloa ja peitti ovisilmän kädellään. Kun lapseni avasi oven, silloin lähdettiin.

Lapseni kertoi edunvalvojista, joiden olisi pitänyt maksaa sakko. Lapsellani ei ollut rahaa, ei kunnolla edes ruokaan, kun kaikki on edunvalvojien hallinnassa. Mikään ei auttanut. Edes lääkkeitään hän ei saanut ottaa mukaan.

Vain yksi puhelu tälle rikolliselle lapselleni sallittiin. Sekin katkesi kesken, eikä vangitulle voinut soittaa.

Koska sakkoa ei maksettu, valtio ei saanut 240 euroa. Mutta mitä valtio sai, kun poika haettiin vankilaan? Yksi päivä vankilassa maksaa yhteiskunnalle yli 300 euroa. Lapseni kohdalla yhteiskunnalle syntyi kuluja vähintään 4 000 euroa.

Koska lapseni on avohoidossa oleva mielenterveyspotilas, oikea paikka olisi ollut vankimielisairaala. Tähän vankilanjohto ei suostunut. He totesivat vain, että onhan heidänkin vankilassaan lääkäri. Oikea syy lienee ollut se, että vankimielisairaalassa kustannukset ovat noin tuhat euroa päivässä vankia kohti. Saamatta jääneen 240 euron sijaan kustannukset valtiolle olisivat olleet siis lähes 15 000 euroa. Kun vangeille vielä maksetaan pientä palkkaa, niin sanottua makuurahaa, muuntorangaistus on järjetöntä rahantuhlausta näissä yhteiskunnan säästötalkoissa.

Muuntorangaistus muuntaa pienen saatavan yhteiskunnan suureksi menoksi, mutta kai tässä sitten jokin oikeus toteutuu. En vain itse ymmärrä mikä.

Jos vankilarangaistuksen tarkoituksena on, kuten yleensä, ojentaa rikollista, ettei hän enää syyllistyisi rikoksiin, ainakaan lapseni kohdalla se ei toiminut. Hänen mielestään vankila oli oikein mukava kokemus. Hän sai ilmaista ruokaa – ja pitkästä aikaa oli myös juttuseuraa, kun sai sellikavereita.

Lapseni saa kantaa lopun ikänsä mainintaa papereissaan, että hän on saanut vankilatuomion ja on siis rikollinen. Tämä on kova rangaistus pienestä liikennerikkomuksesta.

Muuntorangaistus on täysin järjetön rangaistusmuoto eikä se palvele tai hyödytä ketään.

Linnakundin isä
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat