Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppojen hintasodassa kaikki häviävät

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Media hehkuttaa, että S-ryhmän aloittamassa hintasodassa kuluttajat säästävät satoja, jopa tuhansia euroja. Hintasodan vaikutukset ovat kuitenkin tutkimusten valossa päinvastaiset.

Hintasotaan tarvitaan vähintään kaksi osapuolta, ja jo nyt mukaan ovat ilmoittautuneet sekä K-ryhmä että Lidl. Hinnoittelututkimusten mukaan prosentin hinnanalennus pienentää katetta keskimäärin 10 prosenttia, sillä hinnanalennus valuu suoraan katteeseen.

Hintojen alentamisesta johtuvat katemenetykset kompensoidaan koko arvoketjussa olevien toimijoiden ja niiden työntekijöiden sekä investointimäärien kustannuksella.

Myös kuluttajat ovat lopulta maksajan roolissa. S-ryhmä on valmistautunut tähän hintasotaan ja ilmoittanut julkisesti tehostavansa toimintoja ja vähentävänsä investointeja. Tässä tapauksessa S-ryhmä on valinnut aseikseen aluksi keihäänkärkituotteet. Koko tuotearsenaalilla se ei ole liikkeellä. Siitä huolimatta vaikutus voi olla sama. Jos kaikki muut toimijat seuraavat hinnanalennuksia, lumipalloefekti on käynnissä.

Ranskassa Carrefour on aloittanut vastaavan sodan halpaketjuja vastaan. Todennäköisesti S-ryhmä seuraa tätä jo testattua ennaltaehkäisevän hintasodan esimerkkiä. Tavoitteena on hidastaa Lidlin kasvua.

Voimakkaasti keskittyneillä markkinoilla keino on vain väärä. Johtavassa markkina-asemassa olevan toimijan aloittama hintakilpailu on puhdas markkinainterventio, vaikka S-ryhmä perustelee sitä jalosti paluulla osuuskunta-aatteen juurille.

Jaloudesta hintasodan aloittamisessa ei ole kysymys vaan vallankäytöstä ja voimakkaan markkina-aseman hyödyntämisestä tilanteessa, jossa kuluttajien käyttäytyminen muuttuu. Päätarkoitus on puolustaa (liian) suurta markkinaosuutta ja tehdä muiden toimijoiden olo taloudellisesti mahdollisimman tukalaksi. Suuri hyökkää voimakkailla aseilla.

Sodankäynti tosielämässä on kuitenkin muuttunut. Niin se on muuttunut myös talouselämässä. Parempi keino pitkällä aikavälillä olisi hajottaa iso kokonaisuus tehokkaisiin osiin ja taistella siellä, missä ostopäätökset tehdään: paikallisesti.

S-ryhmän tapauksessa tämä tarkoittaisi enemmän kuluttajiin kohdistuvan toimintavapauden antamista alueosuuskauppa- ja myymälätasolle. Tälle keinolle varmaan nauretaan, sillä Suomessa perinteisesti rakastetaan suuruuden ekonomiaa. Keskitetyn hintanapin painaminen luultavasti tuo vallan tunnetta ja antaa laajaa markkinanäkyvyyttä. Se tavoite on jo saavutettu.

Hintasodassa ei ole kuin häviäjiä. Toivon, että tämä ymmärretään alun näennäissäästöjen jälkeen. Hintakilpailu on tervettä, mutta hintasota on epätervettä siihen osallistuville.

Jouko Riihimäki
kauppatieteiden maisteri
Tammisaari, Raasepori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat