Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopiston entinen kansleri: Yliopistoissa opiskeluun suhtaudutaan löperösti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingin yliopiston päärakennus
Helsingin yliopiston päärakennus

Myytti työkokemuksen merkityksestä elää sitkeästi, kun opiskelijajärjestöt sitä heikoin perustein rummuttavat, kirjoittaa Helsingin yliopiston entinen kansleri Kari Raivio HS:n mielipidesivuilla.

Alla Raivion kirjoitus kokonaisuudessaan:

Tilastokeskukseen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto on todennut saman kuin yliopistojen opettajat jo ajat sitten: opiskelijoiden työssäkäynti on lisääntynyt (HS Talous 18. 1.). Heistä on tullut "puskuri, joka lievittää taantumien aiheuttamaa iskua työmarkkinoilla". Laman tullessa he näet ryhtyvät opiskelemaan!

Jopa on opiskelukulttuuri kieroutunut. Kun opintotuki ei riitä eikä lainaa voi ottaa edes nollakorolla, pitää mennä matalapalkkahommiin, joita muualla tekevät lähinnä maahanmuuttajat. Opiskellaan sitten jos huvittaa ja töistä jää aikaa.

Opiskelijoiden motivaatio on eurooppalaisessa vertailussa heikko. Hyviä arvosanoja ei edes tavoitella.

Myytti työkokemuksen merkityksestä elää sitkeästi, kun opiskelijajärjestöt sitä heikoin perustein rummuttavat.

Korkeakouluopetuksen maksuttomuus ei ole perustuslaillinen oikeus vaan eräänlainen yhteiskuntasopimus. Veronmaksajat lahjoittavat nuorille runsaan 50 000 euron arvoisen tutkinnon plus opintotuet ja opiskelija-alennukset.

Vastapainoksi valtio odottaa saavansa hyvin koulutettua työvoimaa yhteiskunnan moottoriksi. Suurin hyötyjä on kuitenkin nuori itse, sillä tutkinto antaa ison lisän elinikäisiin ansioihin ja parhaan vakuuden työttömyyttä vastaan.

Valtiovallan selvin viesti viime vuosina on ollut, että valmistukaa nopeasti, ei vanhimpina koko Euroopassa. Tätä tarkoittaa työurien pidentäminen alkupäästä. Opiskelijat eivät näytä piittaavan tästä toivomuksesta ja tavallaan luistavat

Juhani Niiranen
Kari Raivio
Kari Raivio

omasta osuudestaan yhteiskuntasopimuksessa.

Eipä silti, ei opintojen nopeuttaminen näytä olevan kovin tärkeää myöskään yliopistoille. Eläkeiän korotus saatiin aikaan, mutta työurien alkupää on edelleen retuperällä.

Pahin seuraus löperöstä suhtautumisesta opiskeluun on kuitenkin laadullinen. Jos aina mennään aidan yli matalimmasta kohdasta välttäen henkistä ponnistelua, opiskelija ei voi kehittää lahjakkuuspotentiaaliaan. Siitä kärsii hänen itsensä ohella koko yhteiskunta.

Kari Raivio
kansleri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat