Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat HS:n mielipidesivuilla: Työttömyysturvasta tulee tehdä yhdenvertainen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha rahoitetaan 95-prosenttisesti valtion budjetista ja kaikista palkkasuhteista lakisääteisesti maksettavista työttömyysvakuutusmaksuista. Ansiosidonnaisen saamisen ehtona on kuitenkin työttömyyskassan jäsenyys, vaikka kassat maksavat vakuutuksesta vain runsaat viisi prosenttia.

Kuten valtiovarainministeriön Mauri Kotamäki ja Jukka Mattila joulukuun Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä toteavat, merkittävä osa työttömyysvakuutusmaksun maksajista ei saa vastinetta rahoilleen – toisin sanoen he maksavat vakuutusta, jonka suojaa he eivät kuitenkaan saa.

Epätyypillisten työsuhteiden määrä lisääntyy työmarkkinoilla, ja yhä useampi toimii pienyrittäjänä palkkasuhteen rinnalla tai sen jälkeen. Suomessa on pakottava tarve työn tarjonnan lisäämiselle kaikissa tuloluokissa ja eri työllistymismuodoissa. Kansantalouden kantokyvyn kannalta erityisen painava tarve on lisätä koulutetun ja hyväpalkkaisen työikäisen väestön työllisyysastetta.

Nykyinen ansiosidonnainen päivärahamalli vaikuttaa kielteisesti juuri keski- ja hyväpalkkaisen väestön työllistymiskannustimiin: vakituisista ja pitkäkestoisista työsuhteista työttömäksi jääneiden osuus ansioturvan saajista on suurempi kuin työttömistä yleensä. Valtion ei tule kannustaa pitkäkestoiseen, jopa kaksi vuotta kestävään työttömyyteen. Päinvastoin sen tulee tarjota reilu työttömyysturva heti työttömyyden alettua, jotta ihmisillä on mahdollisuus taloudellisesti turvatusti etsiä täysipainoisesti töitä.

Esitämme ansioturvareformia, joka takaa yhtäläisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille kansalaisille. Työttömyyskassan jäsenyys ei vastedes ole ehto ansiosidonnaisen saamiselle, eikä osa-aikainen yrittäjyys palkkasuhteen rinnalla heikennä työttömyysturvaa.

Julkinen maksuosuus nostetaan sataan prosenttiin. Jokainen työtön on oikeutettu korotettuun päivärahaan työttömyyden ensimmäisten sadan päivän ajalta.

Jotta muutos voidaan toteuttaa julkistaloudelle kustannusneutraalisti, lyhenee ansiosidonnaisen päivärahan enimmäiskesto neljästäsadasta tai viidestäsadasta päivästä 250 päivään.

Ehdotuksella pyritään nostamaan työllisyysastetta ja parantamaan työttömyysvakuutusmaksujen ja etuuksien vastaavuutta. Ansioturvareformi asettaa kansalaiset samalle viivalle työttömyysturvan suhteen ja madaltaa työn vastaanottamisen kynnystä kaikissa tuloluokissa.

Ansioturvareformi purkaa työttömyysvakuutusmarkkinoiden kannustinongelmia ja pienentää julkistalouden kustannusrasitetta: järjestelmän maksut ja kustannukset ovat samoissa käsissä.

Ansioturvareformi myös mahdollistaa työttömyysturvan jatkokehittämisen poistamalla ansiosidonnaisen päivärahan laskennallisen yhteyden peruspäivärahaan. Työttömyyskassat voivat vastedes tarjota lisäansioturvaa jäsenilleen vapaaehtoisella vakuutuksella.

Heikki Hiilamo
professori, Helsingin yliopisto
Elina Lepomäki
kansanedustaja (kok), Espoo
Tuomas Pöysti
pääjohtaja, VTV
Osmo Soininvaara
kansanedustaja (vihr), Helsinki
Juhana Vartiainen
ylijohtaja, Vatt

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat