Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukiossa puurtaminen saa aikaan vastenmielisyyttä kaikkea opiskelua kohtaan

Mielipide
 
Pekka Räihä

Vain ylioppilaskirjoituksiin keskittyvässä lukiossa kriittinen ajattelu, mielipiteiden perustelun taito ja omien ajatusten esille tuominen eivät kehity, kirjoittaa Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikön yliopistonlehtori Pekka Räihä HS:n mielipidesivuilla. Alla Räihän kirjoitus kokonaisuudessaan.

Kansleri Kari Raivio moitti (HS Mielipide 23. 1.) yliopisto-opiskelijoita sekä hitaasta opiskelusta että löperöstä suhtautumisesta opintoihin. Toisin kuin muiden maiden yliopisto-opiskelijoilla, Suomessa opiskelijoiden motivaatio on Raivion mukaan heikko ja energia kuluu opiskelun sijasta työssäkäyntiin.

Raivion syyttävä sormi haki vikaa vain opiskelijoista. Heidän soimaamisensa kummastuttaa, sillä opiskelijathan ovat vain systeemimme tuote: sitä niitämme, mitä kylvämme.

Yliopisto opetuspuutteineen ja vikoineen tuskin on yksin syyllinen hiipuvaan tai puuttuvaan motivaatioon. Siksi on katsottava myös yliopisto-opiskelua edeltävää koulutusta. Siellä luodaan pohja niin opiskelutekniikoille kuin motivaatiollekin.

Kehitettävää on sekä peruskoulussa että lukiossa. Siinä missä peruskoulu saa tutkimusten mukaan muista maista poiketen aikaan lähinnä yksin tekemisen kulttuuria ja kirjaan tuijottelua, lukio tuottaa kävijöilleen uupumusta.

Omintakeinen, muissa maissa joko harvinainen tai kokonaan puuttuva ylioppilaskirjoitusjärjestelmä ohjaa lukion opetusta sen alkumetreiltä lähtien. Koko lukioaika on vain ylioppilaskirjoituksiin tähtäävää puurtamista sekä suorittamista. Muut elämässä tarvittavat taidot, kuten esimerkiksi yhteistyökykyisyys ja kyky ratkaista ongelmia, jäävät kehittymättä.

Kun opiskelu lukiossa on jatkuvaa asioiden mieleen painamista ja toistuvia koeviikkoja, ei ole mitenkään yllättävää, että suhde opiskeluun ja oppimiseen paitsi vääristyy myös saa aikaan vastenmielisyyttä kaikkea opiskelua kohtaan. Ainakaan ne oppimis- ja ihmiskäsitykset, joihin koulu sitoutuu, eivät edellytä moista opiskelua.

Lukion tiivistahtisuus jättää vain vähän aikaa muulle elämälle. Ei siis ole ihme, että lukion jälkeen maistuu muukin kuin opiskelu.

Ylioppilaskirjoituksiin käytettävä aika olisi hyödyllisempää vapauttaa varsinaiseen opiskeluun. Ilman ylioppilaskirjoitusten haamua aikaa jäisi asioiden pohtimiseen ja omaksumiseen. Opiskelun pitäisi olla luonteeltaan pikemminkin tutkivaa ja oivallukseen pyrkivää kuin pänttäävää ja toistavaa.

Hyppy lukiosta yliopistoon on suurempi kuin arvaammekaan. Vain ylioppilaskirjoituksiin keskittyvässä lukiossa yliopistossa tarvittavat monet taidot, kuten kriittinen ajattelu, mielipiteiden perustelun taito ja omien ajatusten esille tuominen, eivät kehity.

Ote erään opettajaopiskelijan oppimispäiväkirjasta on kuvaava: "Minun on yksinkertaisesti vaikeaa muodostaa omia mielipiteitä ja tuoda niitä esille. Eihän minulta niitä ennenkään ole vaadittu koulussa pärjäämiseen, eikä ehkä edes haluttu kuulla."

Raivion mukaan myytti opiskeluaikaisen työkokemuksen merkityksellisyydestä elää opiskelijoiden keskuudessa sitkeänä. Paljon sitkeämpi taitaa kuitenkin olla myytti ylioppilaskirjoitusten tarpeellisuudesta. Vuosiluokka kerrallaan lukiolaiset aivopestään tähän uskomukseen.

Kun yliopistokelpoisuus ei edellytä edes ylioppilastutkintoa, on perusteltua kysyä, mihin tätä järjestelmää enää nykyisin tarvitaan. Ehkäpä se palvelee enemmän opettajien opetusta kuin lukiolaisten oppimista.

Pekka Räihä
yliopistonlehtori
kasvatustieteiden yksikkö
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat