Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipide: Opiskelijat elävät oman aikansa puristuksessa

Mielipide
 
Minna-Rosa Kanniainen Leena Itkonen Heidi Hiltunen
Jarno Mela / Lehtikuva
Opiskelua Laurea-ammattikorkeakoulussa Espoossa.
Opiskelua Laurea-ammattikorkeakoulussa Espoossa. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Kansleri Kari Raivio (HS Mielipide 23. 1.) moittii asiaintilaa, jossa opiskelijoista on tullut "puskuri, joka lievittää taantumien aiheuttamaa iskua työmarkkinoilla". Tilanne, jossa yliopisto-opintoja jatketaan, koska työmarkkinat eivät vedä, on kieltämättä ongelmallinen sekä yksilön että työmarkkinoiden kannalta.

Raivion mukaan opiskelukulttuuri on "kieroutunut", koska opiskelijat eivät pärjää taloudellisesti ilman työntekoa ja "myytti työkokemuksen merkityksestä" elää sitkeästi.

Tosiasia on, että työnantajat vaativat vasta valmistuneilta tutkinnon lisäksi käytännön työkokemusta – mielellään toki omalta alalta eikä Raivion mainitsemilta matalapalkka-aloilta.

Näemme viikoittain työssämme uraohjaukseen tulevia opiskelijoita, jotka tekevät kivuliasta siirtymää opintojen aikaisista, omaa alaa vastaamattomista töistä ensimmäiseen "oikeaan" työpaikkaan. Näkymä voi olla hyvinkin ahdistava.

Epävarmuus tulevista työmarkkinoista ei ole omiaan vahvistamaan opiskelumotivaatiota. Tämä näkyy muun muassa siinä, että generalistialoilla valmistumisajat ovat pidempiä, kun taas professioaloilla valmistutaan useammin tavoiteajan puitteissa.

Kokemuksemme mukaan niiden opiskelijoiden, joilla ei ole valmistuessaan työkokemusta, on vaikeampaa siirtyä työmarkkinoille. Jos työuria halutaan pidentää alkupäästä, työnantajien on otettava töihin vasta valmistuneita, joilla ei ole paljon työkokemusta.

Opintotukiuudistuksen seurauksena opiskelijoilla on entistä suurempi paine valmistua ohjeellisen ajan puitteissa. Yliopisto pyrkii kaiken aikaa nopeuttamaan siirtymää toisen asteen koulutuksesta yliopisto-opintoihin ja löytämään keinoja opintoaikojen lyhentämiseen. Samalla opiskelijoiden on pärjättävä taloudellisesti ja hankittava työnantajien kaipaamaa työkokemusta. Näiden ristipaineiden alla ei ole tavatonta, että opiskelijat uupuvat jo ennen työelämään pääsyä.

Korkeakoulutuksen maksuttomuus on Raivion mukaan eräänlainen yhteiskuntasopimus, jonka pitäisi velvoittaa myös opiskelijaa, koska suurimman hyödyn käärii opiskelija itse.

Aika, jolloin korkeakoulututkinto itsessään takasi työpaikan ja uran, on kuitenkin mennyttä maailmaa. Nykyään tutkinto on pikemminkin perusedellytys, jonka lisäksi vaaditaan liuta kokemusta, taitoja ja henkilökohtaisia ominaisuuksia.

Minna-Rosa Kanniainen
suunnittelija, uraohjaaja
Leena Itkonen
suunnittelija, uraohjaaja
Heidi Hiltunen
suunnittelija, työelämäneuvoja
Helsingin yliopiston urapalvelut

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat