Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijoita on turha syyllistää hidastelusta, arvioi Helsingin yliopiston kansleri HS:n mielipidesivuilla

Mielipide
 
Thomas Wilhelmsson
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingin yliopiston päärakennus
Helsingin yliopiston päärakennus Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Emerituskansleri Kari Raivion opiskelijoiden työssäkäyntiä koskevat mielipidekirjoitus (HS 23. 1.) on innostanut muitakin kirjoittajia pohtimaan kysymystä, miksi opiskelijat eivät sitoudu riittävästi opiskeluunsa. Puheenvuoroissa sitoutumattomuuden mittareina on käytetty pitkähköjä valmistumisaikoja ja opiskelun aikaista työssäkäyntiä.

Minun on vaikea tunnistaa tästä keskustelusta sitä todellisuutta ja henkeä, jonka näen joka päivä työssäni Helsingin yliopistossa. Pääosa opiskelijoista on ahkeria ja sitoutuneita. Kansainvälisen opiskelijavaihtomme kumppaneiden palautteet opiskelijoittemme osaamisesta ovat hyvin kehuvia.

Viime vuosina yliopisto on panostanut vahvasti opetuksen tasoon ja opiskelijoiden sitouttamiseen. Hanke ensimmäisen vuoden opiskelijoiden opiskelutapojen kehittämiseksi on tästä hyvä esimerkki. Muutama vuosi sitten perustettu Opettajien akatemia levittää hyviä opetuskäytäntöjä läpi yliopiston.

Työmarkkinoiden rooli unohdetaan helposti, kun pohditaan opiskelijoiden valmistumisaikoja ja työssäkäyntiä. Sellaiseen professioon valmistavilla koulutusaloilla, joilla työllistymismahdollisuudet ovat hyvät, valmistumisaikojen venyminen ei yleensä ole ongelma.

Muilla aloilla juuri työttömyyden uhka saattaa venyttää opiskelua. Opiskelijat eivät ota valmistumispapereita ulos, koska he pitävät parempana hakea työpaikkaa opiskelijana kuin työttömänä. Tehtyjen selvitysten mukaan kohtuullinen opiskelun aikainen työssäkäynti parantaa mahdollisuuksia tutkinnon jälkeiseen työllistymiseen.

Vaikka suomalaisten ja muidenkin pohjoismaalaisten opiskelijoiden opiskeluajat ovat kansainvälisesti vertaillen pitkät, he toisaalta työllistyvät keskimääräisesti nopeammin kuin niissä maissa, joissa opiskellaan nopeammin.

Pitkien opiskeluaikojen haastetta ei ratkaista siten, että syyllistetään opiskelijoita. Toki on tärkeätä, että pätkätyöt jäävät opiskelijoilla sivuasiaksi ja keskittyminen on opiskelussa.

Yliopistojen vastuulla on kehittää opiskeluprosesseja jatkuvasti sujuvammiksi ja innostavammiksi. Mutta myös yhteiskunnalla ja työnantajilla on vastuunsa: jos halutaan nopeasti ja ilman työkokemusta valmistuvia opiskelijoita, heidät on myös palkattava töihin.

Lisäksi: onko laskettu, millainen vaikutus yhteiskunnan ja talouden kannalta olisi, jos talouselämään joustoa tuovat opiskelijat uskoisivat kritiikkiin ja jättäisivät pätkätyönsä tekemättä?

Thomas Wilhelmsson
kansleri, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat