Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauri Ihalainen HS:n mielipidepalstalla: Työ juurruttaa uuteen kotimaahan

Mielipide
 
Lauri Ihalainen
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Lauri Ihalainen
Lauri Ihalainen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin Sanomat kirjoitti pääkirjoituksessaan (24. 1.) maahanmuutosta ja viittasi kotouttamis- ja maahanmuuttopoliittiseen selontekoon, jota eduskunta ei ruuhkautumisen vuoksi ennättänyt käsitellä.

Selonteko on kuitenkin käsitelty joulukuussa kotouttamis- ja maahanmuuttopoliittisessa ministerityöryhmässä ja muokattu sen pohjalta raportiksi, joka julkaistaan 6. helmikuuta. Raportti tarjoaa kattavan, tutkittuun tietoon perustuvan pohjan rakentavalle yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Kotoutumisen tärkeimmät keinot ovat kieli, koulutus ja työ. Niiden merkitys on suuri sekä maahanmuuttajille itselleen että yhteiskunnalle laajemmin. Jos ovet työelämään eivät aukene, juurtuminen uuteen kotimaahan saattaa jäädä puolitiehen.

Vastakkainasettelun ajan maahanmuutossa tulisi olla ohi. Väestön ikääntyessä Suomi tarvitsee harkittua, kotimaista työvoimaa täydentävää työperäistä maahanmuuttoa.

Työmarkkinoilla tulee pitää huoli siitä, että kaikilla työntekijöillä, myös ulkomaalaistaustaisilla ja lähetetyillä työntekijöillä, on yhtenäiset työnteon ehdot. Tämän varmistamiseksi myös valvontaa tulee tehostaa.

Työvoimapoliittinen tarveharkinta eli työlupien myöntäessä tehtävä arviointi kotimaisen työvoiman saatavuudesta ei ole ollut eikä ole myöskään tulevaisuudessa este hallitulle työperäisen maahanmuuton edistämiselle. Työllisyys ei ole nollasummapeliä, jossa yksi paikka olisi suoraan toiselta pois.

Yhteiskunnassamme vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että kilpailukykyä, innovaatioita ja työllisyyttä tulee edistää. Näitä tavoitteita on mahdoton toteuttaa, jos kansakunta käpertyy itseensä.

Onnistuneessa kotoutumisessa maahanmuuttajasta tulee täysivaltainen yhteiskunnan jäsen.

Suomessa on jo tehty paljon arvokasta työtä kotoutumislain tukemana kotoutumisen edistämiseksi. Kuluvalla hallituskaudella esimerkiksi kotoutumiskoulutukseen on ohjattu merkittävät lisäpanostukset, alkaneena vuonna yhteensä 52 miljoonaa euroa. Vuonna 2013 ammatillisen ja kotouttamiskoulutuksen aloittaneita maahanmuuttajia oli 17 100.

Lisäksi kuluvalla hallituskaudella on rakennettu oppivelvollisuusiän ylittäneille maahanmuuttajille mahdollisuuksia peruskoulun suorittamiseen. Lisätoimia tarvitaan edelleen, sillä maahanmuuttajien työttömyys on yhä kaksin- tai kolminkertaista kantaväestöön verrattuna.

Pääsy kotouttamiskoulutukseen kestää vieläkin liian pitkään, keskimäärin 4,5 kuukautta. Liian moni jää jumiin kielikoulutukseen ja yleistason valmennukseen eikä löydä kouluttautumis- ja työllistymispolkua eteenpäin. Pahimmillaan palveluketju katkeaa juuri silloin, kun tullaan lähemmäs työelämää.

Kotouttamispolitiikassa on onnistuttu luomaan toimivat politiikkalinjaukset ja toimintamallit sekä hyvä yhteistyöverkosto. Tälle pohjalle on hyvä rakentaa entistä osallistavampaa ja työllistävämpää Suomea – niin kantasuomalaisille kuin maahanmuuttajillekin.

Lauri Ihalainen
työministeri (sd), vastuulla
myös kotouttamisasiat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat