Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopiston rehtori: Yliopistojen pitää keskittyä tiettyihin tutkimusaloihin ja luopua joistain kokonaan

Mielipide
 
Jukka Kola
Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.
Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.

Korkeakoulujen tulevaisuus on Suomen kannalta yksi tärkeimmistä aiheista näin vaalien alla.

Helsingin Sanomat esitteli (30. 1.) Tutkimus- ja innovaationeuvoston ehdotuksia korkeakoulutuksen uudistamiseksi. Osa ehdotuksista, kuten tutkijavähennykset, herättävät lähinnä ihmetystä. Ehdotuksissa on kuitenkin myös paljon sellaista, mitä päättäjien täytyy pohtia tarkasti.

Suomessa on syytä säilyttää selvästi omiin tehtäviinsä profiloituneet tutkimusyliopistot ja ammattikorkeakoulut sekä niistä saatavat erilliset tutkinnot. Silti yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tiiviimpi yhteistyö voi olla hyödyllistä ja tarpeellista tietyillä alueilla: Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhteistyö sekä tuore Tampereella suunniteltava yliopiston, teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyö ovat siitä hyviä esimerkkejä.

Yhteistyön mahdollisuuksia on joustavoitettava, mutta sitä varten duaalimallia ei tarvitse purkaa. Muutoksia ei etenkään pidä tehdä lyhytnäköisesti säästösyistä.

Rakenteellisen kehittämisen välttämättömyydestä Tutkimus- ja innovaationeuvosto on aivan oikeassa. Suomessa on 15 yliopistoa, 24 ammattikorkeakoulua, kuusi yliopistokeskusta ja 13 valtion tutkimuslaitosta. Se on liian paljon viiden miljoonan asukkaan maassa.

Sekä tutkimuksen ja koulutuksen laadun että resurssien tarkoituksenmukaisen käytön kannalta ainoa järkevä tie on, että yliopistot profiloituvat sekä kansainvälisesti että kansallisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yliopistot valitsevat ja vahvistavat joitain tutkimusaloja ja luopuvat joistain. Tätä nykyä tieteenalat ovat usein pieniä ja sama ala on edustettuna hyvin monessa suomalaisyliopistossa.

Suomen tulevaisuus lepää toimivan korkeakoulu- ja tutkimusjärjestelmän varassa. Seuraavalla vaalikaudella päättäjien pitää arvioida korkeakoulukentän kokonaisuus, tutkimuslaitokset mukaan lukien. Mikä tahansa selvitys pitää tehdä riittävän asiantuntevasti ja riittävän rohkeasti, jotta se johtaa vaikuttaviin tuloksiin.

Valtakunnalliset korkeakoulujen laatuarvioinnit loisivat päätöksenteolle tällaista tietopohjaa. Uudistuksia on tärkeä tehdä vastuullisesti ja kokonaisetua korostaen.

Jukka Kola
rehtori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat