Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakouluja uudistetaan väärään suuntaan

Mielipide
 
Ari Voutilainen

Ministerit ovat miettineet tärkeitä asioita suomalaisen korkeakoulupolitiikan uudistamiseksi (HS 30. 1.) ja päätyneet esittämään toimenpiteitä, joita ei missään tapauksessa pidä tehdä. Haluan korjata muutosehdotuksia.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen roolit on pidettävä aiempaa selkeämmin itsenäisinä. Suomessa tehdään jo nykyisin aivan liian paljon näennäistiedettä, joka ei täytä tieteelliselle tiedolle asetettuja kriteereitä.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen profiloituminen on riski. Vahvuusalueita ei voi päättää vuosiksi etukäteen.

Menestyvä tutkimusorganisaatio kykenee sopeutumaan kulloisenkin tilanteen vaatimuksiin nopealla aikataululla. Se edellyttää laaja-alaisuutta.

Yliopistojen pitää palkata lisää tutkijoita. Suomalaiset yliopistot menestyvät heikosti kansainvälisessä vertailussa, koska niillä ei ole tarpeeksi tutkijoita tekemässä tiedettä ja kouluttamassa seuraavaa tutkijasukupolvea.

Suuri osa tutkijoista on jo nyt yksityisyrittäjiä. He rahoittavat työskentelynsä ja osan yliopistojen hallinnosta itse hankkimallaan kilpaillulla rahoituksella.

Yliopistojen on otettava enemmän vastuuta tutkijoiden rahoittamisesta, jotta tutkijat voivat keskittyä tieteeseen rahoituksen hakemisen sijaan.

Yhteistyö korkeakoulujen ja liike-elämän välillä ei ole pelkästään korkeakoulujen vastuulla. Yhteistyötä ei voi tehdä, ellei liike-elämä tule puolitiehen vastaan.

Lukukausimaksuja ei saa periä. Maksuttomuus on suomalaisen koulutuksen myyntivaltti.

Tärkeintä on parantaa suomalaisen tieteen tasoa. Korkeatasoinen tiede houkuttelee kansainvälisiä osaajia, jotka tuovat mukanaan myös rahaa. Don't worry Stubb!

Ari Voutilainen
filosofian tohtori, dosentti Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat