Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauluntekijöiden edustaja HS:n mielipidesivulla: Yle käyttää kotimaisten musiikintekijöiden sijaan ruotsalaista katalogimusiikkia

Mielipide
 
Nina Lith
Yellow Film / Yle Kuvapalvelu
Syke on Ylen tuore sairaalasarja.
Syke on Ylen tuore sairaalasarja. Kuva: Yellow Film / Yle Kuvapalvelu

Päätoimittaja Kaius Niemi kirjoitti kolumnissaan (HS 1. 2.) Ylen toiminnasta. Niemi toi esiin Ylen ensisijaisen tehtävän olla "suomalaisen sivistyksen, kulttuurin ja kansanvallan vaalija, kotimaisten kielten tukipylväs ja tiedonvälityksen monipuolisuuden ja laadun varmistaja".

Ikävä kyllä Yle ei ole aina onnistunut suomalaisen kulttuurin vaalijanakaan, ainakaan musiikin osalta.

Yle toteaa eduskunnalle osoittamassaan toimintakertomuksessa (vuodelta 2013), kuinka "julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä".

Tästä kirjauksesta huolimatta Yle on viime vuodesta käyttänyt niin sanottua katalogimusiikkia omissa tuotannoissaan. Katalogimusiikki on valmista äänitapettia, jota ei ole varta vasten sävelletty kyseiseen tuotantoon. Samaa katalogia hyödyntävät muutkin (myös kaupalliset) toimijat, jolloin kuluttaja voi bongata saman biisin soivan niin mainoksessa kuin vaikkapa aikuisviihde-elokuvassakin.

Yle on tehnyt sopimuksen ruotsalaisen musiikkikatalogin Epidemic Soundin kanssa. Tämä ratkaisu tarkoittaa sitä, että Ylen kotimaisessa tuotannossa ei enää välttämättä soikaan suomalaiselta musiikintekijältä tilattu musiikki, vaan ulkomaisen katalogin äänitapetti. Missä on suomalaisen kulttuurin tukeminen?

Yle myös kertoo, että sitä pidetään "yleisesti hyvin vastuullisena yhteiskunnallisena toimijana". Onko yhteiskunnallista vastuuta se, että käytetään Epidemic Soundia, johon sisältöä tekevät musiikintekijät eivät saa olla minkään tekijänoikeusjärjestön asiakkaita?

Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén on todennut Epidemic Soundin musiikkikatalogia käytettävän "ainoastaan tv-ohjelmissa, joissa musiikki ei ole merkittävässä roolissa".

Tästä näkemyksestä huolimatta esimerkiksi Syke-sarjassa käytetään katalogimusiikkia. Jos kyseinenkään ohjelma ei ole Ylelle omaa, kotimaista sävellystilausta edellyttävä merkittävä draamapanostus, niin mikä sitten on?

Tuen Kaius Niemen näkemystä siitä, että Ylen toimintaa ohjaavat aivan toisenlaiset periaatteet kuin kaupallisia toimijoita. Julkisen palvelun toimijalla on käsissään melko suuri vastuu ja veronmaksajilta kerätty rahapussi.

Haluammeko veronmaksajina tukea ulkomaista kulttuurituotantoa suomalaisten tekijöiden kustannuksella?

Nina Lith
viestintäpäällikkö
Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat